ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
20/05/2020 17:01 EEST | Updated 20/05/2020 17:02 EEST

H Microsoft εξαγόρασε την ελληνική startup Softomotive

Ποια είναι η εταιρεία που απέκτησε ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός.

gorodenkoff via Getty Images

Η Microsoft ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξαγόρασε την ελληνική startup ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA) Softomotive έναντι άγνωστου μέχρι στιγμής ποσού.

Σε μια δημοσίευση ιστολογίου, ο Τσαρλς Λαμάννα, εταιρικός αντιπρόεδρος της πλατφόρμας εφαρμογών πολιτών της Microsoft, δήλωσε ότι οι λύσεις αυτοματισμού για επιτραπέζιους υπολογιστές της Softomotive θα ενωθούν με τις δυνατότητες Power Automate (πρώην Microsoft Flow) της Microsoft σε «μοναδικά προσιτές τιμές».

Στο εξής, η πλατφόρμα WinAutomation της Softomotive διατίθεται χωρίς κόστος σε υπάρχοντες πελάτες του Power Automate με άδειες RPA. «Η Microsoft εκδημοκρατίζει περαιτέρω το RPA και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δημιουργήσουν bots για αυτοματοποίηση μη αυτόματων επιχειρηματικών διαδικασιών», έγραψε ο Λαμάννα.

«Μαζί με το Power Automate, το WinAutomation θα προσφέρει στους πελάτες πρόσθετες επιλογές για τη σύνταξη RPA σε επιτραπέζιο υπολογιστή, ώστε ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει ένα bot και να αυτοματοποιήσει εργασίες που βασίζονται στα Windows».

Σε μια δήλωση στον ιστότοπο της Softomotive, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Μάριος Σταυρόπουλος, είπε ότι η Microsoft παρείχε ένα «φυσικό μονοπάτι» όχι μόνο για μεγαλύτερη επεκτασιμότητα αλλά και συμπληρωματικές λύσεις όπως η αυξημένη τεχνητή νοημοσύνη και τα αναλυτικά στοιχεία. Είπε, επίσης, ότι αναμένει ότι η Softomotive θα είναι σε θέση να παρέχει στους πελάτες της «καλύτερες επαγγελματικές υπηρεσίες» ως αποτέλεσμα της εξαγοράς.

Το RPA - τεχνολογία που αυτοματοποιεί μονότονες, επαναλαμβανόμενες δουλειές που εκτελούνται παραδοσιακά από εργαζόμενους - είναι μια μεγάλη επιχείρηση. Η εταιρεία αναλύσεων Forrester εκτιμά ότι το 2019, το RPA και άλλα υποπεδία τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούσαν θέσεις εργασίας για το 40% των εταιρειών και ότι το ένα δέκατο των νεοφυών επιχειρήσεων απασχολούν τώρα περισσότερους ψηφιακούς εργαζόμενους από ανθρώπους. Επιπλέον, η Market and Markets προβλέπει ότι η αγορά αυτή θα αξίζει 493 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 19%.

Η Softomotive, η οποία ιδρύθηκε το 2005 στην Ελλάδα και μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο το 2015, προσφέρει ένα ισχυρό σύνολο συνδέσμων και εφαρμογών για αυτοματισμούς επιτραπέζιων υπολογιστών - όπως SAP, HTML5, .NET, οθόνες τερματικών παλαιού τύπου, Java, Citrix και άλλα - που επιτρέπουν στους πελάτες να εκτελούν πολλές ροές εργασίας και αυτοματισμούς παράλληλα και στον ίδιο υπολογιστή. 

Πριν από την εξαγορά της, η Softomotive είχε περισσότερους από 9.000 πελάτες παγκοσμίως σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι τραπεζικές, ασφαλιστικές και τηλεπικοινωνιακές βιομηχανίες και είχε συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια επιχειρηματικό κεφάλαιο από την Grafton Capital. Αυτό συγκρίνεται με περισσότερους από 350.000 οργανισμούς που χρησιμοποιούν το Power Automate κάθε μήνα, σύμφωνα με τη Microsoft.