Ιαπωνία: Ηλεκτρικό κουτάλι κάνει το φαγητό πιο αλμυρό

Στην Ιαπωνία, οι ενήλικες καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα - ποσότητα διπλάσια από τη συνιστώμενη πρόσληψη του ΠΟΥ.
pocketlight via Getty Images

Ένα κουτάλι που λειτουργεί με μπαταρία και ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων με χαμηλό νάτριο χωρίς να χρειάζεται επιπλέον αλάτι κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία.

Το κουτάλι, το οποίο είναι κατασκευασμένο από πλαστικό και μέταλλο, απευθύνεται σε ανθρώπους που αγωνίζονται να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού, καθώς οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι προωθεί την υγιεινή διατροφή.

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου συνδέεται με αυξημένες περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων παθήσεων.

Στην Ιαπωνία, οι ενήλικες καταναλώνουν κατά μέσο όρο περίπου 10 γραμμάρια αλατιού την ημέρα - ποσότητα διπλάσια από τη συνιστώμενη πρόσληψη του ΠΟΥ.

Το ηλεκτρικό κουτάλι αλατιού λειτουργεί περνώντας ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα μέσω της άκρης της συσκευής για τη συγκέντρωση μορίων ιόντων νατρίου στη γλώσσα.

Αυτό μεγεθύνει την αντιληπτή αλατότητα του φαγητού κατά μιάμιση φορά, σύμφωνα με τους Ιάπωνες κατασκευαστές του, την Kirin.

Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν την ένταση που προτιμούν μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών επιπέδων, δήλωσε η εταιρεία, η οποία αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αν και παραδοσιακά ασχολείται με την παραγωγή μπύρας.

Το αντικείμενο αναπτύχθηκε από κοινού με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Meiji, Homei Miyashita, ο οποίος είχε προηγουμένως αποδείξει την ενίσχυση της γεύσης σε πρωτότυπα ηλεκτρικά ξυλάκια με ρεύματα. Πέρυσι κέρδισε το βραβείο Ig Nobel Διατροφής.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού συχνά παραπονιούνται ότι το φαγητό γίνεται άγευστο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2021.

Το κουτάλι ζυγίζει 60 γραμμάρια και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου.

Δημοφιλή