Ιαπωνία: Καταδικάστηκε ηθοποιός του καμπούκι επειδή βοήθησε τους γονείς του να αυτοκτονήσουν

Είχε πει στους γονείς του ότι ήθελε να αυτοκτονήσει αφού έμαθε ότι ένα περιοδικό επρόκειτο να δημοσιεύσει μια ιστορία που τον κατηγορούσε για σεξουαλική κακοποίηση.
Marc Piasecki via Getty Images

Ένας από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς καμπούκι* της Ιαπωνίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή επειδή βοήθησε τους γονείς του να αυτοκτονήσουν - σε ένα σύμφωνο αυτοκτονίας - που προκάλεσε σοκ στον κόσμο του ιαπωνικού παραδοσιακού θεάτρου.

Ο Ennosuke Ichikawa, μέλος τέταρτης γενιάς μιας γνωστής οικογένειας καμπούκι, συνελήφθη τον Ιούνιο, αφού η μητέρα και ο πατέρας του βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι της οικογένειας στο Τόκιο τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ichikawa είχε πει στους γονείς του ότι ήθελε να αυτοκτονήσει αφού έμαθε ότι ένα εβδομαδιαίο περιοδικό επρόκειτο να δημοσιεύσει μια ιστορία που τον κατηγορούσε για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση ηθοποιών και προσωπικού που ανήκε στη θεατρική κολεκτίβα του.

Οι τρεις τους πήραν χάπια στις 17 Μαΐου, σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Η μητέρα του Ichikawa, Nobuko, 75 ετών, και ο 76χρονος πατέρας του, Hiroyuki - ένας διάσημος ηθοποιός καμπούκι - πέθαναν, αλλά ο Ichikawa επέζησε και βρέθηκε σε κατάσταση σύγχυσης στο σπίτι, αναφέρει ο Guardian.

Ο Ichikawa, ο οποίος είχε βγει με εγγύηση, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, με αναστολή για πέντε χρόνια. Το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ανέφερε ότι το δικαστήριο είπε ότι η απόφαση του Ichikawa να βοηθήσει τους γονείς του να αυτοκτονήσουν ήταν «κοντόφθαλμη», προσθέτοντας ότι η συμμετοχή του σε ένα έγκλημα δεν πρέπει «να ληφθεί ελαφρά τη καρδία».

Ο Ichikawa ανέφερε σε δήλωσή του μετά την απόφαση της Παρασκευής ότι αισθάνθηκε «απερίγραπτη ενοχή».

«Νόμιζα ότι θα άφηνα άφηνα το στίγμα μου στην παράδοση και τον πολιτισμό του καμπούκι», είπε για την αρχική του αντίδραση στο άρθρο του περιοδικού.

«Τώρα, κατηγορώ τον εαυτό μου που δεν είμαι αρκετά δυνατός».

«Οι μέρες δεν περνούν ποτέ χωρίς να σκεφτώ την απόφασή μου εκείνη την ημέρα. Λυπάμαι που μόνο εγώ επέζησα, ενώ οι γονείς μου πέθαναν. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω. Από εδώ και πέρα, θα προσπαθήσω να καταλάβω τι πρέπει να κάνω».

Η Shochiku, μια εταιρεία ψυχαγωγίας και κινηματογράφου που έχει παράγει πολλές παραστάσεις καμπούκι με τον Ichikawa, δεν είπε αν ο ηθοποιός θα μπορέσει να επιστρέψει στη σκηνή.

«Δεδομένης της συνεισφοράς του στον κόσμο του καμπούκι, θα θέλαμε να τον υποστηρίξουμε», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. Αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορούσε να αγνοήσει «τον αντίκτυπο που είχαν οι ενέργειές του στην κοινωνία».

Πολλά έργα καμπούκι ασχολούνται με την αντιπαλότητα των σαμουράι, την αγάπη και την αυτοκτονία, καθώς και περισσότερες πεζές αφηγήσεις της ζωής στην πόλη.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει τρία χρόνια φυλάκισης για τον Ichikawa, αλλά το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή αφού εξέφρασε μεταμέλεια, πρόσθεσε το Kyodo.

Ο Ichikawa, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Takahiko Kinoshi, έκανε το ντεμπούτο του στο καμπούκι το 1980 και υιοθέτησε το διάσημο καλλιτεχνικό όνομα Ennosuke το 2012. Ήταν επίσης η καλλιτεχνική κινητήρια δύναμη πίσω από το «super-kabuki», το οποίο συνδυάζει το παραδοσιακό θέατρο με τη νέα τεχνολογία, και εμφανίστηκε σε μια παραγωγή super-kabuki βασισμένη στο δημοφιλές manga One Piece. Εμφανίστηκε επίσης σε πολλές δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές.

Ο Ichikawa έχει εμφανιστεί στο Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι και ήταν υποψήφιος το για βραβείο Laurence Olivier.

―――

* Το Θέατρο καμπούκι είναι είδος παραδοσιακού Ιαπωνικού θεάτρου. Το καμπούκι είναι γνωστό για την τυποποίηση (στυλιζάρισμα) του δράματος και για τις πολυτελείς ενδυμασίες των ηθοποιών. Το ιδεόγραμμα του καμπούκι από τα αριστερά προς τα δεξιά μεταφράζεται σε τραγούδι (歌), χορός (舞), και ικανότητα (伎). Το καμπούκι μπορεί λοιπόν να μεταφραστεί σαν την τέχνη του τραγουδιού και του χορού. Το καμπούκι μπορεί επίσης να μεταφραστεί σαν το θέατρο της πρωτοπορίας ή το περίεργο θέατρο. Η έκφραση καμπούκιμονο (歌舞伎者) αναφέρεται σε άγριες συμμορίες εκκεντρικών νέων των πόλεων που ντυνόταν περίεργα με εκκεντρικές κομμώσεις.

Δημοφιλή