Ινδία: 25 νεκροί και 40 αγνοούμενοι έπειτα από κατολίσθηση

Σύμφωνα με νέο απολογισμό, που πιθανότατα δεν είναι ο τελικός.
|
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
via Associated Press

Είκοσι πέντε άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο την Πέμπτη, όταν έγινε κατολίσθηση σε σιδηροδρομικό εργοτάξιο στη βορειοανατολική Ινδία. Σχεδόν σαράντα ακόμη εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των θυμάτων που ήρθε στη δημοσιότητα από την τοπική κυβέρνηση και τον στρατό, χθες Σάββατο.

Δύο μέρες μετά την καταστροφή, τα σωστικά συνεργεία και οι δυνάμεις ασφαλείας εξακολουθούσαν να ψάχνουν επιζώντες στο μοιραίο εργοτάξιο, όπου κατασκευάζονταν σιδηροτροχιές στην πολιτεία Μανιπούρ και που πλέον είναι θαμμένο κάτω από τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων.

Τις προσπάθειές των σωστικών συνεργείων δυσκολεύουν οι άσχημες μετεωρολογικές συνθήκες, ιδίως οι βροχές. Η κατάσταση «παραμένει πολύ σοβαρή», εκτίμησε ο επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης Ν. Μπίρεν Σινγκ, δημοσιοποιώντας τον νεότερο απολογισμό των θυμάτων, που κάνει λόγο για 25 νεκρούς.

Τα περισσότερα θύματα ήταν έφεδροι στρατιώτες που εργάζονταν στο εργοτάξιο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του στρατού, ζωντανοί βρέθηκαν 18 άνθρωποι, όμως 12 στρατιώτες και 26 πολίτες αγνοούνται ακόμη.

Η βορειοανατολική Ινδία, που συνιστά απομονωμένη περιοχή, πλήττεται τις τελευταίες εβδομάδες από σφοδρές βροχοπτώσεις που έχουν προκαλέσει κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Στην αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών έπειτα από βροχοπτώσεις ασυνήθιστης σφοδρότητας σε πολλές περιοχές.

Ειδικοί τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας εξάλλου η ανέγερση φραγμάτων, η αποψίλωση των δασών και διάφορα αναπτυξιακά έργα συμβάλλουν στις καταστροφές.