Ινδία: Συναγερμός μετά από θανατηφόρα κρούσματα του ιού Νίπα, μάχη να μην εξαπλωθεί

Ενας ιός για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο και σκοτώνει έως και το 75% των μολυσμένων ατόμων.
STRINGER via Reuters

Εμπειρογνώμονες έχουν επιστρατευετεί στηn πολιτεία Κεράλα της Ινδίας για να συλλέξουν δείγματα από νυχτερίδες και οπωροφόρα δέντρα σε μια περιοχή όπου ο θανατηφόρος ιός Nipah έχει σκοτώσει δύο ανθρώπους ενώ άλλοι τρεις έχουν βρεθεί θετικοί.

Οι αρχές μάχονται με το τέταρτο ξέσπασμα από το 2018 ενός ιού για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο και ο οποίος εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τα σωματικά υγρά μολυσμένων νυχτερίδων, χοίρων ή ανθρώπων, σκοτώνοντας έως και το 75% των μολυσμένων ατόμων.

«Κάνουμε τεστ σε ανθρώπινα όντα... και ταυτόχρονα ειδικοί συλλέγουν δείγματα υγρών από δασικές περιοχές που θα μπορούσαν να είναι το hotspot από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση», δήλωσε στο Reuters η Βίνα Τζορτζ, υπουργός Υγείας της πολιτείας.

STRINGER via Reuters

Δείγματα ούρων νυχτερίδων, περιττωμάτων ζώων και μισοφαγωμένων φρούτων συλλέχθηκαν από το Μαρουθονκάρα, το χωριό όπου ζούσε το πρώτο θύμα, που βρίσκεται δίπλα σε ένα δάσος 300 στρεμμάτων, το οποίο φιλοξενεί πολλά είδη νυχτερίδων.

Νυχτερίδες από την περιοχή είχαν διαγνωστεί θετικές στον ιό Νίπα κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας το 2018 στην πολιτεία.

«Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο υπερεπαγρύπνησης και ανίχνευσης», είπε η Τζορτζ, προσθέτοντας ότι 77 άτομα έχουν εντοπιστεί ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

Σχεδόν 800 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις τις τελευταίες 48 ώρες στην περιφέρεια Κοζικόντε της πολιτείας, με δύο ενήλικες και ένα παιδί να νοσηλεύονται αφού βρέθηκαν θετικοί.

Δημόσια γραφεία, κυβερνητικά κτίρια, εκπαιδευτικά κέντρα και θρησκευτικά ιδρύματα έκλεισαν σε εννέα χωριά της επαρχίας, ενώ η δημόσια συγκοινωνία ανεστάλη στην περιοχή.

Οι γειτονικές πολιτείες Καρνατάκα και Ταμίλ Ναντού έχουν ζητήσει τη διενέργεια εξετάσεων για επισκέπτες από την Κεράλα, με σχέδια για απομόνωση οποιουδήποτε εμφανίζει συμπτώματα γρίπης.

Ο ιός μπορεί να μολύνει μια σειρά ζώων, αυξάνοντας τις πιθανότητες εξάπλωσης. Μπορεί να συλληφθεί είτε με άμεση επαφή είτε με κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1999 κατά τη διάρκεια μιας εστίας μεταξύ χοιροτρόφων και άλλων σε στενή επαφή με ζώα στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Τα κρούσματα είναι σποραδικά και οι προηγούμενες μολύνσεις στη Νότια Ασία εντοπίστηκαν στην κατανάλωση ειδών μολυσμένων με περιττώματα νυχτερίδας.

Το πρώτο ξέσπασμα Νίπα της Κεράλα σκότωσε 21 από τα 23 μολυσμένα, ενώ τα επόμενα κύματα το 2019 και το 2021 κόστισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Δημοφιλή