Ιράν: Η αστυνομία ηθικής ξαναρχίζει τις περιπολίες για τις μαντίλες

Μετά την ανάπαυλα έπειτα από το θάνατο της Μάχσα Αμινί και τα όσα ακολούθησαν.
via Associated Press

Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως η αστυνομία ηθικής θα επανέλθει σε περιπολίες στους δρόμους ώστε να διασφαλίσουν πως οι γυναίκες θα φορούν τις ισλαμικές μαντίλες και να επιβάλει τον ενδυματολογικό κώδικα που απαιτεί από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν φαρδιά ρούχα,10 μήνες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Aμινί, η οποία έχασε τη ζωή της ενώ τελούσε υπό κράτηση επειδή φέρεται να φορούσε ”ακατάλληλο” χιτζάμπ.

Γυναίκες και κορίτσια έκαψαν τις μαντίλες τους ή τις ανέμιζαν στον αέρα στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος. Μάλιστα πολλές έχουν σταματήσει ακόμη και να καλύπτουν εντελώς τα μαλλιά τους δημοσίως.

Η αστυνομία ηθικής είχε σε μεγάλο βαθμό μπει σε πάγο μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς οι αρχές αγωνίζονταν να περιορίσουν τις μαζικές διαδηλώσεις που ζητούσαν την ανατροπή της θεοκρατίας που κυβερνά το Ιράν για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Οι διαμαρτυρίες καταλάγιασαν σε μεγάλο βαθμό νωρίτερα φέτος μετά από μια σκληρή καταστολή κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 500 διαδηλωτές και σχεδόν 20.000 συνελήφθησαν. Όμως πολλές γυναίκες συνέχισαν να περιφρονούν τον επίσημο ενδυματολογικό κώδικα, ιδίως στην πρωτεύουσα Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις.

Η αστυνομία ηθικής σπάνια εθεάθη να περιπολεί στους δρόμους και τον Δεκέμβριο υπήρξαν ακόμη και κάποιες αναφορές -που αργότερα διαψεύστηκαν- ότι είχε διαλυθεί.

Οι αρχές επέμεναν καθ′ όλη τη διάρκεια της κρίσης ότι οι κανόνες δεν είχαν αλλάξει. Οι κληρικοί ηγέτες του Ιράν θεωρούν το χιτζάμπ ως βασικό πυλώνα της ισλαμικής επανάστασης που τους έφερε στην εξουσία και θεωρούν το πιο χαλαρό ντύσιμο ως στοιχείο της δυτικής παρακμής.

Μια γυναίκα περπατά στην εμπορική περιοχή Tajrish χωρίς να φοράει την υποχρεωτική ισλαμική μαντίλα της στη βόρεια Τεχεράνη, Ιράν, Σάββατο 29 Απριλίου 2023.
Μια γυναίκα περπατά στην εμπορική περιοχή Tajrish χωρίς να φοράει την υποχρεωτική ισλαμική μαντίλα της στη βόρεια Τεχεράνη, Ιράν, Σάββατο 29 Απριλίου 2023.
via Associated Press

Την Κυριακή, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε ότι η αστυνομία ηθών θα συνεχίσει να ενημερώνει και κατόπιν να συλλαμβάνει τις γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ δημοσίως. Στην Τεχεράνη, οι άνδρες και οι γυναίκες της αστυνομίας ηθικής εθεάθησαν να περιπολούν στους δρόμους με επισημασμένα οχήματα.

Αργά το Σάββατο, η αστυνομία συνέλαβε τον Μοχάμεντ Σαντέγκι, έναν νεαρό και σχετικά άσημο ηθοποιό, σε μια έφοδο στο σπίτι του, την οποία φαίνεται να είχε μεταδώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Νωρίτερα, είχε αναρτήσει ένα βίντεο ως απάντηση σε ένα άλλο διαδικτυακό βίντεο που έδειχνε μια γυναίκα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία ηθών. ”Πιστέψτε με, αν δω μια τέτοια σκηνή, μπορεί να διαπράξω φόνο”, έγραψε στη λεζάντα.

Ο ιστότοπος της ημιεπίσημης εφημερίδας Hamshahri, η οποία συνδέεται με τον δήμο της Τεχεράνης, ανέφερε ότι συνελήφθη επειδή ενθάρρυνε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον της αστυνομίας.

Η μάχη για το χιτζάμπ έγινε μια ισχυρή κραυγή συσπείρωσης το περασμένο φθινόπωρο, με τις γυναίκες να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν γρήγορα σε εκκλήσεις για την ανατροπή των κληρικών ηγετών του Ιράν, τους οποίους οι νεαροί ως επί το πλείστον διαδηλωτές κατηγορούν ότι είναι διεφθαρμένοι, καταπιεστικοί και εκτός πραγματικότητας. Η κυβέρνηση του Ιράν κατηγόρησε για τις διαδηλώσεις ξένες δυνάμεις, χωρίς να παράσχει αποδείξεις.

Αρκετές ιρανικές διασημότητες συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων επιφανών σκηνοθετών και ηθοποιών από τη διάσημη κινηματογραφική βιομηχανία της χώρας. Αρκετές Ιρανές ηθοποιοί συνελήφθησαν αφού εμφανίστηκαν δημοσίως χωρίς χιτζάμπ ή εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις διαδηλώσεις.

Σχετικά πρόσφατα, η ηθοποιός Αζαντέχ Σαμάντι αποκλείστηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διατάχθηκε από δικαστήριο να ζητήσει ψυχολογική θεραπεία για ”αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας” αφού εμφανίστηκε σε μια κηδεία πριν από δύο μήνες φορώντας ένα καπέλο στο κεφάλι της.

Πηγή: france 24, bbc

Δημοφιλή