Ιράν: Ο Μοχάμαντ Ρασουλόφ καταδικάστηκε σε φυλάκιση και μαστίγωμα πριν τις Κάννες

O βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο σκηνοθέτης έγινε στόχος της διευρυνόμενης καταστολής κάθε διαφωνίας στην Ισλαμική Δημοκρατία.
via Associated Press

Ο βραβευμένος Ιρανός σκηνοθέτης Μοχάμαντ Ρασουλόφ καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης και μαστίγωμα λίγο πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του για το Φεστιβάλ των Καννών, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Associated Press την Πέμπτη.

Ο Ρασουλόφ, 51 ετών, γνωστός για την ταινία του «There is No Evil», έγινε ο τελευταίος καλλιτέχνης που στοχοποιήθηκε στο πλαίσιο της διευρυνόμενης καταστολής κάθε διαφωνίας στην Ισλαμική Δημοκρατία μετά από χρόνια μαζικών διαδηλώσεων, ειδικά μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί το 2022.

Οι ιρανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει την καταδίκη, αλλά ο Ρασουλόφ και άλλοι καλλιτέχνες είχαν συνυπογράψει μια επιστολή με την οποία καλούσαν τις αρχές να «παραδώσουν τα όπλα» εν μέσω διαδηλώσεων για την κατάρρευση ενός κτιρίου το 2022, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 29 άνθρωποι στη νοτιοδυτική πόλη Αμπαντάν. Στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε, καλλιτέχνες, αθλητές, διασημότητες και άλλοι έχουν κληθεί για ανάκριση ή και έχουν αντιμετωπίσει ποινές φυλάκισης.

«Η απόφαση αυτή εκδόθηκε λόγω του ότι ο κ. Ρασουλόφ υπέγραψε δηλώσεις υπέρ του ιρανικού λαού», δήλωσε στο Associated Press ο δικηγόρος του Μπαμπάκ Πακνία. Πρόσθεσε ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του σκηνοθέτη, μαζί με τα tweets του και τις περαιτέρω κοινωνικές του δράσεις, κρίθηκαν ως περιπτώσεις «ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας».

Ο Ρασουλόφ δικάστηκε από το Επαναστατικό Δικαστήριο της Τεχεράνης, πρόσθεσε ο Πακνία. Το δικαστήριο αυτό έχει επικριθεί από τη Δύση, επειδή δεν επιτρέπει στους δικάζοντες να διαλέξουν τους δικηγόρους τους ή ακόμη και να δουν τα στοιχεία εναντίον τους σε ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Ο σκηνοθέτης θα τιμωρηθεί επίσης με μαστιγώσεις, πρόστιμα και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την καταδίκη του Ρασουλόφ. Ο 51χρονος επρόκειτο να μεταβεί στις Κάννες για την πρεμιέρα της νέας του ταινίας, «Ο σπόρος του ιερού σύκου» (σ.σ “The Seed of the Sacred Fig”), αργότερα τον Μάιο.

Η ταινία «There Is No Evil», η οποία αφηγείται τέσσερις ιστορίες που συνδέονται χαλαρά με τη χρήση της θανατικής ποινής στο Ιράν, κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 2020. Ο Ρασουλόφ δεν ήταν εκεί για να παραλάβει το βραβείο λόγω της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που του επιβλήθηκε από τις ιρανικές αρχές. Λίγο μετά την παραλαβή του βραβείου, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για τρεις ταινίες που είχε γυρίσει και οι αρχές έκριναν ότι αποτελούσαν «προπαγάνδα κατά του συστήματος».

Έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες ποινές φυλάκισης και απαγορεύσεις ταινιών στη γενέτειρά του, το Ιράν, η σιιτική θεοκρατία του οποίου εδώ και καιρό καταφέρεται εναντίον καλλιτεχνών που ενστερνίζονται τη Δύση. Ωστόσο, το Ιράν έχει γίνει γνωστό στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα για τις τολμηρές, προκλητικές ταινίες των σκηνοθετών του που περιγράφουν τις προκλήσεις της ζωής στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ενας άλλος Ιρανός σκηνοθέτης Σαΐντ Ρουστάγι και ο παραγωγός του αντιμετώπισαν παρόμοιες νομικές ενέργειες πέρυσι, αφού ταξίδεψαν στις Κάννες για να παρουσιάσουν το «Leila’s Brothers» - «Η Λέιλα και τα Αδέρφια της».

Δημοφιλή