Ιράν: Θρίλερ με τους Ελληνες ναυτικούς, σιγή ιχθύος από την Τεχεράνη

Η αποκαλυπτική μαρτυρία ναυτικού στην οικογένειά του και οι κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών.
Το ελληνικό πετρελαιοφόρο Delta Poseidon, ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο
Το ελληνικό πετρελαιοφόρο Delta Poseidon, ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο
Marine Traffic

Διαστάσεις θρίλερ λαμβάνει η υπόθεση με τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Από την Παρασκευή, όταν έγινε το πειρατικό ρεσάλτο στα τάνκερ Delta Poseidon και Prudent Warrior, μέχρι το πρωί της Κυριακής δεν έχει σημειωθεί μεγάλη εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, ως προς την τύχη των Ελλήνων ναυτικών και των υπολοίπων μελών του πληρώματος.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε το Σάββατο ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι εννέα Ελληνες και ο ένας Κύπριος ναυτικός είχαν επικοινωνήσει με τους συγγενείς τους και είναι καλά στην υγεία τους.

Τι λέει ο πατέρας Κρητικού ναυτικού

Ψύχραιμος και καλά στην υγεία του, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, είναι ο 28χρονος, με καταγωγή από τη Σητεία, ναυτικός Μανώλης Δεδεάκης, ο οποίος παραμένει όμηρος των «Φρουρών της Επανάστασης».

Όπως είπε ο πατέρας του νεαρού β’ μηχανικού, μιλώντας στο neakriti.gr, η ιρανική φρουρά που εγκαταστάθηκε στο πλοίο επέστρεψε τα κινητά τηλέφωνα στα μέλη του πληρώματος και ο 28χρονος κατάφερε παρά τις δυσκολίες σύνδεσης να επικοινωνήσει ήδη με τη σύντροφο του, καθησυχάζοντας την οικογένεια του: «Είναι ευδιάθετος. Οπως μας είπε στην αρχή όλα τα μέλη του πληρώματος, ταρακουνήθηκαν λίγο. Ήταν σε αμηχανία, αλλά μετά ηρέμησαν. Οι Ιρανοί τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ καλά, και μας έχουν διαβεβαιώσει ότι όλα θα πάνε καλά. Έχω μιλήσει και με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, από τον οποίο πήραμε επίσης θετικές επιβεβαιώσεις. Θέλω να πιστεύω πως το όλο ζήτημα θα έχει σύντομα αίσιο τέλος. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι» είπε μεταξύ άλλων ο πατέρας του 28χρονου».

Ερωτηθείς αν φοβάται για το τί μπορεί να συμβεί, ο κ. Δεδεάκης απάντησε ότι «στην τηλεφωνική επαφή που είχαμε, αν και ο γιός μου δεν μπορούσε να μιλήσει πολύ, μας είπε ότι απλώς τους δώσανε τα τηλέφωνα πίσω, καθώς τους τα είχαν πάρει από την πρώτη μέρα, αλλά σύμφωνα με τα όσα μας είπε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας του τα ξαναέδωσαν. Τους αφήνουν να κυκλοφορούν πάνω στο πλοίο και δεν υπάρχει η πίεση που υπήρχε την πρώτη μέρα. Τώρα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και όπως μας ενημέρωσε τους συμπεριφέρονται πάρα πολύ σωστά. Έχει μείνει μέσα μια μονάδα ασφαλείας, δηλαδή περίπου δέκα άτομα, όχι παραπάνω. Ευελπιστούμε το συντομότερο δυνατό το πρόβλημα να έχει αποκατασταθεί και να επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα».

Ο Μανώλης Δεδεάκης, που εδώ και 6 χρόνια είναι ναυτικός, ταξιδεύει για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη εταιρία, όπως ανέφερε ο πατέρας του, έμπειρος ναυτικός και ο ίδιος. «Έχω ζήσει στον Περσικό Κόλπο και ξέρω πως είναι τα πράγματα εκεί. Εχω περάσει πολλά. Αυτό που βιώνει τώρα ο γιός μου, το έχω περάσει και εγώ», κατέληξε.

Πλακιωτάκης: Κατάφορη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, ισοδυναμεί με πειρατεία

«H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία»

Οι κινήσεις του ΥΠΕΞ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά το έντονο διάβημα διαμαρτυρίας που έκανε προς τον Ιρανό Πρέσβη, τονίζοντας ότι οι πράξεις αυτές αντιβαίνουν στους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας, συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ναυτικών αλλά και των πλοίων.

Το υπουργείο Εξωτερικών, που χειρίζεται διπλωματικά την υπόθεση μιλά ανοικτά για πειρατεία και τονίζει πως αν η υπόθεση δεν διευθετηθεί άμεσα θα επιδεινώσει όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης -παραδοσιακά, σε πολύ καλό επίπεδο- αλλά και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το Ιράν.

Όσον αφορά τις ενέργειες της ιρανικής πλευράς μετά τη σχετική ανακοίνωση για την υγεία των μελών των πληρωμάτων, επικρατεί σιγή ισχύος. Γεγονός που επιτείνει τον πόλεμο νεύρων που βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της Τεχεράνης με στόχο να δώσει ένα μήνυμα στην Ελλάδα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μετά την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου να δεσμεύσει τάνκερ που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, ανοικτά της Εύβοιας.

Η πρωτοφανής πειρατική αυτή ενέργεια, που έγινε εν μέσω αφενός της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης του Ιράν με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα στέλνει μήνυμα ότι δεν θα ανεχθεί περαιτέρω περιστατικά κατάσχεσης πλοίων ή φορτίων ιρανικών συμφερόντων.

Τα δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια που μετέφεραν πετρέλαιο είναι τα Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα και στο Prudent Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα.

Το Delta Poseidon είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Αλ Μπασράχ του Ιράκ με προορισμό τα διυλιστήρια των Αγίων Θεοδώρων και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Prudent Warrior ξεκίνησε από το ίδιο λιμάνι και κατευθυνόταν στη Φουζάρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την αγωνία των συγγενών των Ελλήνων ναυτικών εντείνει το γεγονός ότι η πειρατεία από τους Φρουρούς της Επανάστασης έγινε με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν στο Delta Poseidon επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους και στο πλοίο Prudent Warrior. Τα μέλη της επίλεκτης ιρανικής ομάδας προέταξαν τα όπλα τους στους ναυτεργάτες, Ελληνες και αλλοδαπούς, απαιτώντας να παραδώσουν τον έλεγχο των πλοίων.

(με πληροφορίες από EΡΤ, neakriti.gr)

Δημοφιλή