Καφεΐνη: Πόσες ώρες μας κρατά στην «πρίζα», τι προσφέρει και πώς επιδρά στο σώμα μας

Η καφεΐνη και η επίδρασή της στον οργανισμό είναι στην πραγματικότητα ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο.
FG Trade via Getty Images

Όλοι έχουμε στον κύκλο μας τουλάχιστον ένα άτομο, το οποίο έχει την απαίτηση να μην του πούμε κουβέντα, ώσπου να πιει τον πρώτο καφέ της μέρας. Ή ίσως αυτό το άτομο να είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ίσως χωρίς καφέ, αδυνατούμε να συγκεντρωθούμε στη συζήτηση και να αντιληφθούμε τι ακριβώς διακυβεύεται.

Τι προσφέρει η καφεΐνη στο σώμα μας; Και πόσο διαρκεί;

Η καφεΐνη και η επίδρασή της στον οργανισμό είναι στην πραγματικότητα ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο, ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι γύρω από το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό το θαυμάσιο μαγικό φίλτρο.

Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία, που περιέχεται κυρίως στους κόκκους καφέ, αλλά και στα φύλλα τσαγιού. Ακόμη, η καφεΐνη μπορεί να δημιουργηθεί συνθετικά, μέσα στο εργαστήριο.

Η καφεΐνη έχει αγαπηθεί κυρίως για το γεγονός ότι θεωρείται διεγερτική. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν πως αμέσως μετά την πρώτη γουλιά, αισθάνονται πως βρίσκονται σε τρομερή εγρήγορση και πως νιώθουν την ενέργεια τους να χτυπάει κόκκινο. Άλλοι πάλι παραπονιούνται πως αισθάνονται νευρικοί και ανήσυχοι.

Η καφεΐνη συν τοις άλλοις, χρησιμοποιείται και στην ιατρική και την φαρμακοποιία, για την παρασκευή ορισμένων αναλγητικών αντιμετώπισης της ημικρανίας ή της δύσπνοιας.

Πρόσφατα, είχαμε άλλη μια ευχάριστη έκπληξη: τρία φλιτζάνια σκέτου καφέ βοηθούν την ομαλή λειτουργία του συκωτιού.

Πως επιδρά η καφεΐνη στο σώμα μας

Η καφεΐνη έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει το μόριο αδενοσίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σαμποτάρει την δραστηριότητα του εγκεφάλου, εκπέμποντας σήματα κόπωσης και υπνηλίας. Ο περιορισμός της αδενοσίνης, συνδέεται με την αύξηση άλλων οργανικών ουσιών, όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη, που βελτιώνουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.

Πόσο διαρκεί η επίδραση της καφεΐνης

Η επίδραση της καφεΐνης μας κρατά σε εγρήγορση για τέσσερις έως έξι ώρες. Έτσι, ακόμα κι αν αισθανόμαστε πως τα μαγικά της αποτελέσματα αρχίζουν να εξασθενούν, εξακολουθούμε ακόμα να έχουμε μια μικρή δόση καφεΐνης στο σύστημά μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που ορισμένοι δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε μετά την κατανάλωση καφεΐνης, ακόμα κι αν ήπιαμε τον τελευταίο καφέ αρκετές ώρες πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι.

Με πληροφορίες από Usatoday