Καλλιτέχνις μαθαίνει πως το έργο που δημιουργούσε τελικά τη σκότωνε

Η δημιουργία της δεν ολοκληρώθηκε ποτέ
Hero Images via Getty Images

Η Τζίλιαν Τζένσερ είναι μια καλλιτέχνις αρκετά γνωστή στη χώρα της, τον Καναδά. Η ίδια φημίζεται για τα πρωτοποριακά έργα και το ταλέντο της. Πρόσφατα όμως ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας μιας περιπέτειας που είχε με την υγεία της. Για την ακρίβεια όμως, αυτό που της έκανε κακό ήταν η δουλειά της και ειδικότερα τα υλικά που χρησιμοποιούσε για τη δημιουργία των έργων της.

Η Τζένσερ στην αρχή πίστευε πως οι πονοκέφαλοι και οι ναυτίες που ένιωθε οφείλονταν σε κάποιο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Στη συνέχεια έμαθε πως ήταν τα συμπτώματα μιας αυτοάνοσης διαταραχής που την ταλαιπωρούσε εδώ και χρόνια.

Καθημερινά οι ενοχλήσεις γίνονταν όλο και πιο έντονες. Η καλλιτέχνις σχεδόν έχασε την ακοή της οριστικά από το ένα αυτί. Ένιωθε αδύναμο το κορμί της ενώ με δυσκολία μιλούσε.

Στη συνέχεια έκανε ένα ειδικό τεστ αίματος το οποίο έδειξε πως είχε πάθει δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα και τότε ήταν που συνειδητοποίησε πως η τέχνη της ήταν υπεύθυνη γι′ αυτό.

Όπως η ίδια δήλωσε στη Washington Post, έμαθε σοκαρισμένη τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Για να φτιάξει ένα γλυπτό του Αδάμ χρησιμοποιούσε όστρακα και κελύφη από μύδια. Φυσικά όμως δεν γνώριζε πως τα όστρακα μπορούν να συσσωρεύουν τοξίνες, όπως ο μόλυβδος και το αρσενικό, καθώς τρέφονταν σε μολυσμένα νερά.

Κάθε φορά που η Τζένσερ ανέπνεε τη σκόνη του κελύφους ή άγγιζε τα υπολείμματα, μερικά από αυτά τα μέταλλα περνούσαν στο σώμα της.

Μετά το περιστατικό η καλλιτέχνις έπαψε να εργάζεται με τα κελύφη, αλλά ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να εμφανίζει κάποια από τα συμπτώματα της ασθένειας. Το έργο της δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.