Καναδάς: Κάθε τσιγάρο θα γράφει προειδοποίηση για το κάπνισμα, «Δηλητήριο σε κάθε τζούρα»

Η χρήση καπνού σκοτώνει περίπου 48.000 Καναδούς κάθε χρόνο.
.
.
HEALTH CANADA

Ο Καναδάς θα εκτυπώσει σύντομα προειδοποίηση πάνω σε κάθε τσιγάρο για τις συνέπειες του καπνίσματος, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγείας της χώρας.

Από την 1η Αυγούστου κάθε τσιγάρο στα νέα πακέτα θα φέρει επιγραφές όπως: «Δηλητήριο σε κάθε τζούρα» και «Τα τσιγάρα προκαλούν καρκίνο». Το νέο μέτρο εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και μείωσης της χρήσης προϊόντων καπνού στον Καναδά κατά 5% μέχρι το 2035.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Health Canada είπε ότι οι νέοι κανονισμοί «θα καταστήσουν ουσιαστικά αδύνατη την αποφυγή προειδοποιήσεων για την υγεία» για τα προϊόντα καπνού, αναφέρει το BBC.

Η Υπηρεσία Υγείας αναμένει ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2025 θα διατίθενται από τα καταστήματα μόνον προϊόντα καπνού που θα φέρουν τις νέες προειδοποιητικές ετικέτες πάνω στα φίλτρα των τσιγάρων, των πούρων και άλλων προϊόντων καπνού. Είχε προηγηθεί μια περίοδος διαβούλευσης διάρκειας 75 ημερών για την προτεινόμενη αλλαγή.

Όπως επεσήμανε η υπουργός Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων, Καρολίν Μπένετ. η χρήση καπνού σκοτώνει περίπου 48.000 Καναδούς κάθε χρόνο.

«Αναλαμβάνουμε δράση όντας η πρώτη χώρα στον κόσμο, όπου μεμονωμένα τσιγάρα θα φέρουν προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία», είπε χαρακτηρίζοντας την αλλαγή «τολμηρό βήμα».

Την κίνηση επικρότησαν η Καναδικά Αντικαρκινική Εταιρεία, το Ίδρυμα Καρδιαγγειακών Παθήσεων του Καναδά και η Πνευμονολογική Εταιρεία της χώρας εκφράζοντας την ελπίδα τα νέα μέτρα να αποτρέψουν τους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους νέους, από το να αρχίσουν το κάπνισμα.

Το ποσοστό των καπνιστών ηλικίας άνω των 15 ετών στον Καναδά κυμαίνεται γύρω στο 10% σύμφωνα με πανεθνική έρευνα του 2021, η οποία έδειξε ότι ένα 17% των καπνιστών προτιμά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Δημοφιλή