Κερδισμένοι και χαμένοι του 2022: Γιατί η Τουρκία είναι στην κορυφή των νικητών

Η Ρωσία και τα κρυπτονομίσματα είναι στους μεγάλους χαμένους του 2022.
wenjin chen via Getty Images

Φτάνοντας στο τέλος του 2022, ο απολογισμός των οικονομικά χαμένων και κερδισμένων, είναι αναπόφευκτος. Όμως φέτος... φέρνει εκπλήξεις.

Εκτός από τον τομέα της ενέργειας που βρίσκεται στην κορυφή των κερδισμένων της δύσκολης αυτής χρονιάς, καθώς οι μετοχές των πετρελαϊκών κολοσσών εκτοξεύτηκαν στα ύψη το 2022, η έκπληξη έρχεται από την Τουρκία.

Παρότι η χώρα βουλιάζει στον πληθωρισμό, που ξεπερνά το 80%, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της και η πολιτική αστάθεια προκαλεί τριγμούς, ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή fund επενδύει σε τουρκικές εταιρείες κερδίζοντας δισ. δολάρια.

Η iShares MSCI Τουρκίας, υπερδιπλασίασε την αξία της στις 19 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Direct, κατέχοντας μεγάλα μερίδια στην τουρκική τράπεζα Akbank, τον κολοσσό λιανεμπορίου Bim με έδρα την Κωνσταντινούπολη και τη μητρική εταιρεία της Turkish Airlines.

Πως όμως έχει τόσο μεγάλα κέρδη; Όπως φαίνεται η επιμονή του προέδρου Ερντογάν να μειώνει τα επιτόκια δανεισμού, σε αντίθεση με όλες σχεδόν τις κεντρικές τράπεζες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (πλην της Ιαπωνίας) οδήγησε σε άνθιση το χρηματιστήριο της Τουρκίας προς όφελος των πλούσιων επενδυτών του.

Παρότι η τουρκική οικονομία επιβραδύνθηκε και η ανεργία αυξήθηκε, η αστάθεια δεν έπληξε τις τουρκικές μετοχές.

Το ETF της iShares Turkey είχε επίσης άνοδο λόγω των πολύ υψηλών τιμών της ενέργειας, καθώς κατεχει τον έλεγχο του διυλιστηρίου Tüpraş.

Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί είναι το 2022 από τους πλέον κερδισμένους της χρονιάς. Πολλά αμερικανικά και διεθνή ταμεία πετρελαίου και ETF βρίσκονται φέτος στην κορυφή της λίστας της Morningstar Direct.

Το 12 Month Natural Gas (UNL), το Energy Select Sector SPDR (XLE) των Ηνωμένων Πολιτειών και πολλά κεφάλαια πετρελαίου και ενέργειας που διαχειρίζονται κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες όπως η Fidelity, η Vanguard και η BlackRock’s (BLK) βλέπουν τα κέρδη του να εκτινάσσονται κατά 50% με 80% το 2022.

Ρωσία και κρυπτονομίσματα οι μεγάλοι χαμένοι

Κι ενώ πετρελαιοπαραγωγοί και Τουρκία είναι στους κερδισμένους, αυτήν τη δύσκολη χρονιά υπήρξαν περισσότεροι χαμένοι παρά νικητές στον κόσμο των αμοιβαίων κεφαλαίων και του ETF.

Τα περισσότερα funds που είχαν επενδύσεις σε κορυφαίες ρωσικές εταιρείες είτε ρευστοποιήθηκαν είτε διέκοψαν τις συναλλαγές μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, μια πράξη που ουσιαστικά ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο να κόψουν τους δεσμούς με τη Μόσχα και τις ρωσικές επιχειρήσεις.

Οι επενδύσεις στα ETF της Ρωσίας από τις iShares, VanEck και Voya σχεδόν εξαφανίστηκαν.

Την ίδια στιγμή, το 2022 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά -σφαγή για τα κρυπτονομίσματα.Το Bitcoin βυθίζεται πολύ πριν από την κατάρρευση του FTX που προκάλεσε τεράστιο σοκ σε ολόκληρο τον κλάδο.

Τα περισσότερα κεφάλαια που σχετίζονται με την αγορά των κρυπτονομισμάτων ’εχασαν πάνω από το 70% της αξίας τους.

Ανάμεσα στους χαμένους είναι η Cathie Wood, η οποία είχε σημαντική έκθεση στην Tesla, το Coinbase και σε άλλες μετοχές τεχνολογίας που σημείωσαν κατακόρυφη πτώση το 2022.

Βουτιά κατά 60% σημείωσαν και πολλά κεφάλαια που επικεντρώνονται στα αποθέματα κάνναβης, παρόλο που όλο και περισσότερες χώρες νομιμοποιούν την χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς.

Πληροφορίες από Bloomberg, CNN Business

Δημοφιλή