Κυριακάτικο τραπέζι: Αρνάκι γάλακτος γεμιστό με σταφίδες και αμυγδαλόψιχα στην γάστρα

Και τσίζκεϊκ με ολόφρεσκα κεράσια.
Brent Hofacker via Getty Images/500px Plus

Στο κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε δύο απίθανες, με όλη την σημασία της λέξεως, συνταγές που θα ενθουσιάσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Η λέξη κλειδί και στις δύο είναι, «αμυγδαλόψιχα». Έχει την τιμητική της.

Για κυρίως πιάτο θα ετοιμάσουμε αρνάκι γάλακτος γεμιστό με μπόλικα καλούδια. Θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση την συκωταριά του, παρέα με ρυζάκι, κρεμμυδάκι, άνηθο, σταφίδες ξανθιές και λίγη κανελίτσα.

Ενώ για γλυκό θα βγάλουμε ένα ωραιότατο τσίζκεϊκ με ολόφρεσκα κεράσια.

Καλή όρεξη.

Αρνάκι γάλακτος γεμιστό

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 1 ώρα και 10 λεπτά

Ψήσιμο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

1/2 αρνί γάλακτος (από την μέση και πάνω)

1 συκωταριά αρνίσια

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

11/2 φλιτζάνι ρύζι

1 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη

3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

1/2 φλιτζάνι κρασί

λίγη κανέλα τριμμένη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

σακοράφα, σπάγκο κουζίνας

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας καλά. Το βάζουμε σε ένα ταψί και το αλείφουμε με τον χυμό λεμονιού μέσα και έξω. Το πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

Πλένουμε την συκωταριά, βάζουμε σε κατσαρόλα νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε την συκωταριά και την αφήνουμε για 2 λεπτά. Την στραγγίζουμε και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Την βάζουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε.

Ρίχνουμε το ρύζι, τα κρεμμύδια, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, την κανέλα, το κρασί και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Αφού κρυώσει η γέμιση, προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα κομμένη σε κομμάτια.

Ράβουμε το άνοιγμα του αρνιού με σπάγκο κουζίνας, αφήνοντας ένα σημείο ανοιχτό, για να το γεμίσουμε με την γέμιση. Παίρνουμε με ένα κουτάλι γέμιση, γεμίζουμε το αρνί και ράβουμε και το υπόλοιπο άνοιγμα καλά.

Αλείφουμε το αρνί με το υπόλοιπο λάδι και το βάζουμε σε μια γάστρα. Την σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 2-21/2 ώρες. Κατά διαστήματα, ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό.

Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1/2 ώρα, ώσπου να ροδίσει το αρνί. Βγάζουμε την γάστρα από το φούρνο και αφαιρούμε τον σπάγκο. Αδειάζουμε την γέμιση, κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το σερβίρουμε σε πιατέλα, μαζί με την γέμιση.

Tip

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση 2 κ.σ σταφίδες ξανθές.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πασχαλινά» σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη

Τσίζκεϊκ με ολόφρεσκα κεράσια

LauriPatterson via Getty Images

Μερίδες: 6

Προετοιμασία: 15 λεπτά

Ψήσιμο: 20 λεπτά

Αναμονή: 1 ώρα

Υλικά

για την βάση

21/2 φλιτζάνια μπισκότα τριμμένα

1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόψιχα σε σκόνη

1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο

για την κρέμα

600 γρ. τυρί κρέμα

300 γρ. ρικότα

4 αυγά

1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού

για την σάλτσα

1/2 κιλό κεράσια χωρίς κουκούτσι

1 φλιτζάνι ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική

1 κ.γ χυμό λεμονιού

1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1/2 κ.γ. κορν φλάουρ

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ την αμυγδαλόψιχα, τα μπισκότα και το βούτυρο(αφού κρατήσουμε μια κουταλιά της σούπας). Τα ανακατεύουμε καλά, αλείφουμε μια φόρμα με τσέρκι Νο 24 με βούτυρο και στρώνουμε το μείγμα.

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη, ρίχνουμε το κορν φλάουρ, το ξύσμα, την κρέμα γάλακτος και τα τυριά. Το μείγμα πρέπει να είναι αφράτο. Το στρώνουμε στη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει μέσα στο φούρνο με την πόρτα λίγο ανοιχτή και το βγάζουμε.

Ρίχνουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη με το χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα κεράσια και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Αφού κρυώσει η σάλτσα, την στρώνουμε πάνω στην κρέμα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα.

Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας...πασχαλινά» σε επιμέλεια συνταγών Βάσιας Χριστοφόρου, εκδόσεις Φυτράκη