Κίνα: Αντικαταστάθηκε ο «εξαφανισμένος» υπουργός Εξωτερικών

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ απομακρύνθηκε από το αξίωμά του μετά από πολλές εικασίες σχετικά με την τύχη του.
via Associated Press

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Τσιν Γκανγκ, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως εδώ και σχεδόν ένα μήνα, απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον προκάτοχό του, Γουάνγκ Γι, ανακοίνωσε το ανώτατο νομοθετικό όργανο της Κίνας.

Μια ειδική συνεδρίαση του ανώτερου πολιτικού οργάνου της Κίνας, της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPCSC), ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Τσιν απομακρύνθηκε από τη θέση του. Δεν διευκρίνισε τον λόγο.

Ο Γουάνγκ, ο οποίος είναι παλαιότερο μέλος του κομμουνιστικού κόμματος από τον Τσιν και ο πιο υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Κίνας, επανήλθε ως υπουργός στη θέση του, δήλωσε το NPCSC.

Η παρατεταμένη εξαφάνιση του Τσιν, στενού συνεργάτη του προέδρου Σι Τζινπινγκ, από τη δημόσια θέα - και η επίσημη σιωπή γι′ αυτό μετά την αρχική ενημέρωση ότι απουσιάζει για λόγους υγείας - έχει τροφοδοτήσει πολλές φήμες για την τύχη του.

Οι τελευταίες γνωστές δημόσιες εμφανίσεις του 57χρονου ήταν στις 25 Ιουνίου.

Η αποχώρησή του τερματίζει εβδομάδες σύγχυσης, αλλά αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα.

Ο Τσιν γνώρισε μια αλματώδη άνοδο έξω από τα συνήθη πρότυπα της εξέλιξης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, με αποκορύφωμα την προαγωγή του στη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε βάρος πιο υψηλόβαθμων στελεχών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Τσιν θα παραμείνει στο Κρατικό Συμβούλιο, το ανώτατο διοικητικό όργανο της Κίνας, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Δεν είναι σαφές ποιος θα είναι ο ρόλος του στην εξωτερική πολιτική της Κίνας στο μέλλον.

Ο Γουάνγκ Γι επιστρέφει στη θέση που κατείχε από το 2018 έως το 2022. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Νότια Αφρική για να συμμετάσχει σε συνάντηση εθνικής ασφάλειας των Brics.

Ο Τσιν Γκανγκ ήταν ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα της κινεζικής κυβέρνησης. Η παρατεταμένη απουσία του σχολιάστηκε όχι μόνο από διπλωμάτες αλλά και από απλούς Κινέζους πολίτες.

Όταν εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα του πριν από ένα μήνα και δεν παρέστη σε μια σύνοδο κορυφής στην Ινδονησία, η πολύ σύντομη επίσημη εξήγηση που δόθηκε ήταν αδιευκρίνιστα προβλήματα υγείας.

Αλλά η έλλειψη λεπτομερειών από το υπουργείο του οδήγησε σε εικασίες ότι τιμωρήθηκε είτε για πολιτικούς λόγους (σ.σ αντιπαλότητα με τον Γουάνγκ Γι) είτε για μία εξωσυζυγική σχέση με παρουσιάστρια ειδήσεων.

Υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην Κίνα για το τι συνέβη στον Τσιν Γκανγκ. Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της χώρας, η Baidu, είδε μια τεράστια αύξηση στις αναζητήσεις για το όνομά του πρόσφατα.

Είναι ασυνήθιστο για φήμες σχετικά με έναν τόσο υψηλόβαθμο αξιωματούχο να συζητούνται στο κινεζικό διαδίκτυο χωρίς πλήρη λογοκρισία, λένε οι παρατηρητές.

″Η απουσία λογοκρισίας κάνει τον κόσμο να αναρωτιέται αν αληθεύουν οι φήμες για διαμάχες εξουσίας, διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και θέσεων και ρομαντικές σχέσεις”, δήλωσε στο BBC την περασμένη εβδομάδα ο Ιαν Τσόνγκ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Πηγή: BBC, Guardian

Δημοφιλή