ΔΙΕΘΝΕΣ
21/07/2021 14:37 EEST | Updated 21/07/2021 14:39 EEST

Κίνα: Ντεμπούτο για το ταχύτερο τρένο του κόσμου

Κινείται με ταχύτητες σχεδόν... αεροπορικές!

Barcroft Media via Getty Images

Ενα τρένο μαγνητικά αιωρούμενο (maglev) που μπορεί να πιάσει ταχύτητες έως 600 χιλιόμετρα την ώρα έκανε το ντεμπούτο του στο Τσινγκντάο της Κίνας.

Πρόκειται για τρένο που κατασκευάστηκε από την κρατική εταιρεία China Railway Rolling Stock Corporation και θεωρείται το ταχύτερο στον κόσμο.

Barcroft Media via Getty Images

Το «Maglev» είναι μια συντομογραφία της «μαγνητικής αιώρησης» (magnetic levitation). Το τρένο είναι σαν να «επιπλέει» χάρη σε μια ηλεκτρομαγνητική δύναμη που το κάνει να «γλιστρά» πάνω από τις ράγες.

Ο Λιάνγκ Τζιανγίνγκ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής μηχανικός του πρότζεκτ, δήλωσε στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι εκτός από την ταχύτητά του, το τρένο εκπέμπει χαμηλά επίπεδα ηχορύπανσης και χρειάζεται λιγότερη συντήρηση από άλλα τρένα υψηλής ταχύτητας.

Barcroft Media via Getty Images

Ενα πρωτότυπο του νέου τρένου maglev αποκαλύφθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το 2019. Την ίδια χρονιά, η Κίνα ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδιά της για τη δημιουργία «κύκλων μεταφοράς 3 ωρών» μεταξύ μεγάλων μητροπολιτικών περιοχών.

Η σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα στην Κίνα, η οποία στοχεύει να συνδέσει τις περισσότερες από τις μεγάλες πόλεις της με το τρένο, για να μειώσει τον χρόνο και τα έξοδα που απαιτούνται για τις μετακινήσεις στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του κόσμου.

Barcroft Media via Getty Images

Επί του παρόντος, το μέσο τρένο υψηλής ταχύτητας στην Κίνα μπορεί να τρέχει με περίπου 350 χλμ/ώρα, ενώ τα αεροπλάνα πετούν στα 800-900 χλμ/ώρα. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα πράγμα που εμποδίζει αυτό το τρένο από τα να υποδεχτεί επιβάτες: την έλλειψη ολοκληρωμένων δικτύων από ράγες για maglev.

 

Barcroft Media via Getty Images

Επί του παρόντος, η Κίνα διαθέτει μόνο μία γραμμή maglev για εμπορική χρήση, που συνδέει το αεροδρόμιο Πουντόνγκ της Σαγκάης με τον σταθμό Λογνκγιάνγκ Ροόυντ στην πόλη. Η διαδρομή των 30 χλμ. διαρκεί περίπου 7.30 λεπτά, με το τρένο να φτάνει ταχύτητες 430χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά νέα δίκτυα maglev βρίσκονται υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου ενός που συνδέει τη Σαγκάη με τη Χανγκζού και ενός άλλου που συνδέει την Τσενγκντού με την Τσονγκτσίνγκ.

Πηγή: CNN