ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/03/2020 15:17 EET | Updated 13/03/2020 15:18 EET

Κομισιόν: 37 δισ. ευρώ για την προστασία των οικονομιών της ΕΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Η ΕΕ είναι έτοιμη να αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες

JOHN THYS via Getty Images

Έτοιμη να αναστείλει τους δημοσιονομικούς κανόνες και την κρατική βοήθεια δηλώνει η Κομισιόν, ενώ αποφασίστηκε , όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ένωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κορονοϊού.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ... Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη», είπε.

Όσο για τους δημοσιονομικούς κανόνες και την κρατική βοήθεια, επεσήμανε ότι «τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους», αιτιολογώντας έτσι την μέγιστη ευελιξία που θα επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον για τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε επίσης κατά του κλεισίματος των συνόρων στο οποίο προχώρησαν ορισμένες χώρες ως μέτρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι γενικευμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, τασσόμενη αντίθετα υπέρ των υγειονομικών ελέγχων.

Αποζημιώσεις για τουρισμό, μεταφορές  

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστεί να χορηγήσουν κρατική βοήθεια «σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα» λόγω της κρίσης του κορονοϊού και η Κομισιόν θα εφαρμόσει διαδικασίες για να μπορεί να το διαχειριστεί αυτό πολύ γρήγορα, δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Ανταγωνισμού.

Η Μαγκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εφαρμόσει ένα σχέδιο αποζημίωσης για τους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών και θα δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες έχουν επαρκή ρευστότητα.

Δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν χωρίς να χρειάζονται έγκριση για την παροχή κρατικής βοήθειας ενώ έδωσε ως παραδείγματα την επιδοτήσεις μισθών καθώς και την αναστολή καταβολής φόρων για τις επιχειρήσεις.