Κοντά στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας ο Κ. Μητσοτάκης

Πραγματοποιείται σήμερα το ταξίδι που είχε αναβληθεί προ δύο εβδομάδων.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

H επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη, χωριά της Αλβανίας όπου ζουν μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και αναβλήθηκε, πραγματοποιείται τελικά σήμερα. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευθεί ότι θα επισκεφθεί την περιοχή πριν από τα Χριστούγεννα και υλοποιεί την υπόσχεση του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στα χωριά που υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο, θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό συνοδεύει στο ταξίδι του ο Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πύρρος Δήμας, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή που θα επισκεφθεί η ελληνική αποστολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος Έλληνας πρωθυπουργός που είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στα χωριά που ζουν ομογενείς –στη Δερβίτσανη συγκεκριμένα- ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο του 1991.

Η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δείχνει και την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα των ομογενών στην Αλβανία και έχει ως στόχο να στηρίξει το ελληνικό στοιχείο στη γειτονική χώρα.

Παράλληλα θέλει να συσφίξει τις σχέσεις της με την Αλβανία, προοπτική που είχε συζητηθεί μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Έντι Ράμα κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα Τίρανα πριν από δύο εβδομάδες. Βασικά θέματα συζήτησης των δύο χωρών είναι η παραπομπή της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Αλβανίας στη Χάγη καθώς και η ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοφιλή