Κορυφαία tips των baristas για φυσικά γλυκό καφέ χωρίς προσθήκη ζάχαρης

Ούτε γλυκαντικά, ούτε μέλι, ούτε σιρόπι σφενδάμου. Το μυστικό βρίσκεται στην επιλογή των κόκκων.
Morsa Images via Getty Images

Η απόλαυση μιας κούπας καφέ με φυσικά γλυκιά γεύση, χωρίς τεχνητά γλυκαντικά, πέρα από μια πιο ικανοποιητική εμπειρία επιφυλάσσει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και του εντέρου.

Αφαιρώντας αμφιλεγόμενα γλυκαντικά όπως η ζαχαρίνη, θα μας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα φλιτζάνι καφέ με νότες εσπεριδοειδών, ξηρών καρπών, μούρων ή λουλουδιών.

Υπάρχουν ένα σωρό μέθοδοι και εκπληκτικά κόλπα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε στη θέση των τεχνητών γλυκαντικών. Η κυρίαρχη μέθοδος ωστόσο, εστιάζει στην επιλογή των σωστών κόκκων καφέ. Ανάλογα με το πού έχουν καλλιεργηθεί οι κόκκοι, κάθε ποικιλία φέρει τη δική της μοναδική γεύση.

Η πλειοψηφία των baristas συναινούν ως προς το ότι οι κόκκοι Aράμπικα αφήνουν μια πιο γλυκιά και ήπια γεύση σε σύγκριση με τους κόκκους Ρομπούστα. Η Λόρεν Γουίντερ Χορ, αρχισυντάκτρια στο Coffee Hex, συνιστά τους κόκκους Λιμπέρικα, τους οποίους μπορούμε να βρούμε είτε στα καφεκοπτεία, είτε κάνοντας την παραγγελία μας μέσω Internet. Αυτοί διαθέτουν σύμφωνα με την διάσημη μπαρίστα την πιο γλυκιά γεύση.

Οι κόκκοι Aράμπικα ακολουθούν αμέσως μετά ως προς τη γλυκύτητα. Ο γενικός κανόνας που ισχύει μεταξύ των επαγγελματιών του καφέ είναι ότι «όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο που καλλιεργούνται οι κόκκοι του καφέ, τόσο πιο γλυκιά είναι και η γεύση τους».

Με βάση αυτό το κριτήριο, άλλες δημοφιλείς επιλογές είναι ποικιλίες προερχόμενες από μέρη όπως η Κολομβία, η Κένυα, η Γουατεμάλα, ο Παναμάς και η Αιθιοπία.

Επιπλέον, σε όσους από εμάς επιθυμούμε τον καφέ μας φυσικά γλυκό, συνίσταται να αγοράζουμε τους κόκκους ολόκληρους και στη συνέχεια, να τους αλέθουμε στο σπίτι, με έναν ηλεκτρικό μύλο. Κάνοντας τη διαδικασία μόνοι στο σπίτι, ελέγχουμε το μέγεθος άλεσης των κόκκων και φροντίζουμε για τη μικρότερη δυνατή έκθεσή τους στο οξυγόνο. Σε περίπτωση που οξειδωθούν οι κόκκοι παίρνουν μια πικρή και μπαγιάτικη γεύση. Το μέγεθος άλεσης διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς επηρεάζει τον ρυθμό εκχύλισης και την ισορροπία των γεύσεων κατά την παρασκευή. Τα λεπτότερα μεγέθη επιτρέπουν την ταχύτερη εκχύλιση της ζάχαρης.

Επιπλέον, εφόσον διαθέτουμε τον απαιτούμενο χρόνο, το ιδανικό είναι να αλέθουμε τους κόκκους λίγο πριν ετοιμάσουμε τον καφέ μας. Έτσι το ρόφημά μας θα έχει μια πιο φρέσκια αίσθηση και φυσικά, πιο γλυκιά γεύση.

(Με πληροφορίες από homesandgardens).