Κορονοϊός- Παπαευαγγέλου:Η Όμικρον είναι παντού και θα επικρατήσει, να εμβολιαστούν όσοι έχουν νοσήσει

«Δεν κινδυνεύουμε από το εμβόλιο, μα από τον ιό», υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.
MF3d via Getty Images

Είναι σαφές πως η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται παντού και θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε κατά την ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καλώντας αυτούς που έχουν νοσήσει να πάνε να εμβολιαστούν, προσθέτοντας πως είναι επίσης σαφές ότι η Όμικρον επαναμολύνει όσους νόσησαν προηγουμένως. Όπως είπε, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Όλοι όσοι έχουν νοσήσει, κλείστε ραντεβού και πάτε να εμβολιαστείτε».

«Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμη είναι το πόσο σοβαρή θα είναι η παραλλαγή Όμικρον και θα πρέπει να περιμένουμε για ασφαλή αποτελέσματα» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως ο συνδυασμός νόσησης- εμβολιασμού και η τρίτη δόση φαίνονται να παρέχουν μεγάλη προστασία, ωστόσο αν και τα πρώτα δεδομένα δείχνουν μάλλον ηπιότερη νόσηση, «μην ξεχνάμε ότι ως τώρα τα κρούσματα ήταν νεαρά, υγιή και εμβολιασμένα άτομα».

«Ζούμε κάτω από τη σκιά της επικράτησης της Όμικρον. Ακόμα και αν αποδειχθεί ότι η νόσος είναι ηπιότερη, με δεδομένο τη μεγάλη μεταδοτικότητα, αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων και άρα αύξηση εισαγωγών» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τήρηση μέτρων προστασίας (μάσκα, υγιεινή χεριών) και σημειώνοντας ότι οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να απομονωθούν, μα, ειδικά εν όψει των εορτών, θα πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση και να σκεφτόμαστε πού θα πάμε, ποιους θα συναντήσουμε κ.ο.κ.

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, συνεχίζεται μια αποκλιμάκωση που άρχισε πριν από δύο εβδομάδες, με μείωση κατά 14% των κρουσμάτων, ωστόσο παρατηρείται αύξηση επιδημιολογικού φορτίου σε Λακωνία, Λασίθι και Λευκάδα, πάντως χαρακτήρισε ευοίωνο γεγονός τη μείωση εισαγωγών και διασωληνώσεων, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πάντως, όπως είπε, μία στις τρεις περιφερειακές ενότητες είναι σε βαθύ κόκκινο, ενώ σε κάποιες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι Σποράδες, η Νάξος, η Λήμνος και η Ευρυτανία, η ενδιάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι υψηλή, προκαλώντας φόβο για αυξημένες νοσηλείες. Tα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 43.000 αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Στο βαθύ κόκκινο όλη η χώρα, στον χάρτη του ECDC.
Στο βαθύ κόκκινο όλη η χώρα, στον χάρτη του ECDC.
ECDC

Μιλώντας για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 είπε ότι προσφέρει σημαντική προστασία, καλώντας του πολίτες να μην καθυστερούν και να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση. «Δεν κινδυνεύουν από το εμβόλιο αλλά από τον ιό» υπογράμμισε. Επισήμανε επίσης ότι σε περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων είναι υψηλή το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτή την ομάδα παραμένει χαμηλό, και προσέθεσε ότι ικανοποιητικά κινείται και ο εμβολιασμός των παιδιών. Αναφερόμενη στους εφήβους είπε ότι είναι ενθαρρυντικό ότι ένας στους δύο έφηβους 15 έως 17 ετών, έχει ήδη εμβολιαστεί και ο εμβολιασμός στα μικρά παιδιά βρίσκεται σε καλό δρόμο και «εξελίσσεται περισσότερο ικανοποιητικά απ′ όσο περιμέναμε».

Μιλώντας για τις νέες εισαγωγές και τις διασωληνώσεις, είπε ότι δείχνουν να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα, «όμως παραμένει υψηλός ο αριθμός των ανθρώπων που είναι ήδη διασωληνωμένοι αλλά κι αυτών που χάνονται».

Με τεστ PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών η είσοδος στη χώρα

Από πλευράς της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έκανε λόγο για μικρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα και μικρή πτώση των κρουσμάτων, σημειώνοντας πως οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες που φτάνουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό από το πρωί της Κυριακής (19 Δεκεμβρίου) θα πρέπει να διαθέτουν PCR τεστ (μοριακού ελέγχου) 72 ωρών και όχι 48, ή rapid test 24 ωρών. Εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μέχρι 48 ωρών.

Το μέτρο είναι έκτακτο, καθώς είναι για την περίοδο των εορτών και θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες το επόμενο διάστημα.

Τι αναφέρθηκε για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα

H κ. Γκάγκα, όταν ρωτήθηκε για τη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα, είπε πως κάθε εβδομάδα λαμβάνει χώρα σύσκεψη στο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός εξετάζει όλα τα δεδομένα. Όπως δήλωσε, «δεν θέλω κάνω σχόλιο για ένα άρθρο που έχει κάποιες αδυναμίες και στα δεδομένα του και στον τρόπο που αυτά χρησιμοποιούνται. Πάντως, τα διορθωτικά μέτρα που κάνουμε είναι συνεχή. Μέσος χρόνος αναμονής είναι μία ημέρα. Είναι πολύ λίγα νοσοκομεία που υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ». Επίσης σημείωσε, ερωτηθείσα για το αν υπάρχει σχέδιο για τις ΜΕΘ αν επικρατήσει η Όμικρον, πως «δεν συμφωνώ με τον αριθμό για τις 400 κλίνες ΜΕΘ και ότι το σύστημα θα είναι στα όριά του, δεν στοιχειοθετείται αυτό».

Η κ. Γκάγκα είπε πως τα στοιχεία είναι σχετικά λίγα και δεν είναι σαφή, προσθέτοντας πως, για να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα, συνήθως θέλουμε πολλές μελέτες, διαφορετικούς πληθυσμούς, διαφορετικά στοιχεία.

«Γίνονται συνεχείς ενημερώσεις από τους επιστήμονες και αλλάζουν τα μέτρα όπου χρειαστεί» τόνισε.

Αναφορικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, είπε ότι υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν αργά στα ΤΕΠ των νοσοκομείων στη Β. Ελλάδα, διασωληνώθηκαν και κατέληξαν μέσα στην πρώτη μισή ώρα- αυτοί θεωρούνται θάνατοι εκτός ΜΕΘ, είπε. Άρα, πρόσθεσε, «για να χαρακτηρίσεις τι θνητότητα έχεις, πρέπει να σκεφτείς τι βαρύτητα έχει το ίδιο το περιστατικό». Για να γίνει οποιαδήποτε σύγκριση, σημείωσε, πρέπει να έχουμε στοιχεία για την βαρύτητα του περιστατικού, την ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα.

Η κ. Γκάγκα ανέφερε επίσης, ότι σήμερα πάνω από το 80% των νοσηλευμένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. «Η πιθανότητα να φτάσεις στη ΜΕΘ εμβολιασμένος, είναι 20 φορές μικρότερη απ′ ό,τι όταν είσαι ανεμβολίαστος. Επίσης, είναι πιο εύκολο να φτάσεις στη ΜΕΘ αν έχεις μεγαλύτερη ηλικία. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι για τους άνω των 60 ετών που δεν είναι εμβολιασμένοι». Το μήνυμα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε, είπε η κ. Γκάγκα, είναι το ακόλουθο: «Είναι ο εμβολιασμός η απάντηση». Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη, αλλά παρ′ όλα αυτά, οι συνάδελφοι και το σύστημα τα βγάζουν πέρα, σημείωσε.

Στην έκθεση αναφέρθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σημειώνοντας πως δεν παρουσιάζονται οι εμβολιασμένοι, ούτε τα όρια του συστήματος ανά περιφέρεια, και πρόκειται για θέμα που χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.

Τάσεις αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι στην Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα υπήρξε βελτίωση με 13-14% λιγότερες διαγνώσεις και σταθεροποίηση του αριθμού των θανάτων, σημειώνοντας πως το ΕΣΥ βρίσκεται υπό πίεση, μα εμφανίζονται τάσεις αποσυμπίεσης και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ ασθενών με κορονοϊό μειώθηκαν κατά 16%.

Ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως έχουν διατεθεί 76 εκατομμύρια συσκευές self test και τις χρησιμοποίησαν 6,1 εκατομμύρια πολίτες, ενώ έγιναν 210.000 θετικές δηλώσεις.

Μιλώντας για την Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό έχει εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητα, μεγαλύτερη από κάθε άλλο στέλεχος. Στη Ν. Αφρική η αύξηση των θανάτων δείχνει ότι είναι βραδύτερη από την αύξηση των διαγνώσεων, γεγονός που προς το παρόν ερμηνεύεται ως ένδειξη ηπιότερης νόσου, δεν θα πρέπει όμως, πρόσθεσε, να υποτιμήσουμε την δυναμική του νέου στελέχους να προκαλέσει αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Οι προβλέψεις σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι ότι η έλευση της Όμικρον αναμένεται να δημιουργήσει μία ραγδαία αύξηση του αριθμού των διαγνώσεων που στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το ύψος της σταθεροποίησης θα εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό των κοινωνικά ενεργών ομάδων, δηλαδή των νεότερων. Ωστόσο, όπως είπε, η δυναμική στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών.

Δημοφιλή