ΔΙΕΘΝΕΣ
25/06/2020 11:45 EEST | Updated 25/06/2020 12:00 EEST

Κόσοβο: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο Πρόεδρος - Ματαιώνει ταξίδι στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός

Ο Θάτσι είναι μεταξύ δέκα ατόμων που κατηγορούνται για 100 δολοφονίες Σέρβων, Ρομά και Αλβανόφωνων πολιτικών αντιιπάλων.

ASSOCIATED PRESS
O Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Xασίμ Θάτσι, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου ακύρωσε (Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020) προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, όπου οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας επρόκειτο να συναντηθούν για συνομιλίες στον Λευκό Οίκο.
Ο Πρωθυπουργός Αβντάλα Χότι δήλωσε ότι και ο ίδιος ακύρωσε το ταξίδι, αφού ο πρόεδρος της χώρας, Χασίμ Θάτσι, και εννέα άλλοι πρώην αυτονομιστές κατηγορήθηκαν για σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου.
Ο Χότι ενημέρωσε τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Κόσοβο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ότι ματαιώνεται το ταξίδι του - μια απόφαση που είναι πιθανό να τορπιλίσει τις συνομιλίες. Ο Θάτσι ακύρωσε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον αφού ενηερώθηκε για το κατηγορητήριο την Τετάρτη.

ASSOCIATED PRESS
O Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Xασίμ Θάτσι, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου. Φωτογραφία αρχείου. (AP Photo/Visar Kryeziu)
ASSOCIATED PRESS
Εδώ διακρίνεται ο Κάντρι Βέσελι, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου και αρχηγός της αντιπολίτευσης, να μιλά σε δημοσιογράφους στις 24 Ιουνίου 2020. Ο Βέσελι περιλαμβάνεται επίσης στα πρόσωπα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου - όπως ο Πρόεδρος Θάτσι - για πράξεις που έγιναν εις βάρος Σέρβων άλλων κατοίκων της χώρς το 1998-99 κατά τον πόλεμο για την ανεξαρτησίας της χώρας. (AP Photo/Zenel Zhinipotoku)

Στην συνάντηση που επρόκειτο να γίνει στην Ουάσιγκτον (το ερχόμενο Σάββατο) θα διεξάγονταν οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών εδώ 19 μήνες. Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωρίσει η Σερβία.
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου που είναι αρμόδιος για τις υποθέσεις του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι ο Θάτσι και οι εννέα άλλοι «είναι ποινικά υπεύθυνοι για περίπου 100 δολοφονίες» όπου τα θύματα είναι Σέρβοι και Ρομά, καθώς και Αλβανοί πολιτικοί αντίπαλοι (του Θάτσι) από το Κοσσυφοπέδιο. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται αναφορές σε εξαφάνιση ανθρώπων, δίωξη και βασανιστήρια, είπε.

ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου: 3 Απριλίου 1999. Γυναίκα αλβανικής καταγωγής από το Πετς της Σερβίας, αγκαλιάζει κλαίγοντας την κόρη της καθώς περνά τα σύνορα από το Μαυροβούνιο προς την Αλβανία. Δύο από τους χιλιάδες πρόσφυγες... (AP Photo/David Brauchli)
ASSOCIATED PRESS
Φωτογραφία αρχείου: 3 Απριλίου 1999. Άνδρας αλβανικής καταγωγής από το Πετς της Σερβίας, αγκαλιάζει κλαίγοντας την γυναίκα του καθώς περνούν τα σύνορα από το Μαυροβούνιο προς την Αλβανία. Δύο από τους χιλιάδες πρόσφυγες... (AP Photo/David Brauchli) (AP Photo/David Brauchli)

Ο Θάτσι ήταν διοικητής του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), που αγωνίστηκε για ανεξαρτησία από τη Σερβία. Οι μάχες άφησαν περισσότερους από 10.000 νεκρούς - οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Αλβανικής καταγωγής - ενώ 1.641 εξακολουθούν να αγνοούνται. Η  σύγκρουση τελείωσε μετά από μια αεροπορική εκστρατεία 78 ημερών του ΝΑΤΟ που ανάγκασε τα Σερβικά στρατεύματα να σταματήσουν τη βίαιη καταστολή εναντίον Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.
Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται ο Καντρί Βεσέλι, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος χαρακτήρισε το κατηγορητήριο πολιτικά υποκινούμενο.

ASSOCIATED PRESS
Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αβντάλα Χότι. 3 Ιουνίου 2020. (AP Photo/Visar Kryeziu)

Το κατηγορητήριο διαμορφώθηκε από τον εισαγγελέα του ειδικού δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο που εδρεύει στη Χάγη. Το δικαστήριο λειτουργεί από το 2015 και έχει ανακρίνει εκατοντάδες μάρτυρες. Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου παραιτήθηκε πέρυσι πριν ανακριθεί.
Οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας παραμένουν υψηλές. Οι διαπραγματεύσεις - με διαμεσολάβηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση - για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2011 και έχουν συναφθεί περίπου 30 συμφωνίες, αλλά οι περισσότερες από αυτές δεν τηρήθηκαν.

 

πηγή: ΑΡ