Κρασί όπως λάδι: Καιρός και ακρίβεια συρρικνώνουν τη σοδειά στην Ευρώπη

Η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμάται ότι είναι 5,5% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας - Μεγάλο πρόβλημα και στην Ελλάδα.
via Associated Press

Η κλιματική αλλαγή έχει πλήξει σημαντικά την παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη η οποία μειώθηκε φέτος κατά τουλάχιστον 5% καθώς κορυφαίοι παραγωγοί όπως η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετώπισαν δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Ο ξηρός χειμώνας, οι χαλαζοπτώσεις και οι πλημμύρες αλλά και οι βροχές την άνοιξη κατέστρεψαν τους αμπελώνες σε βασικές οινοπαραγωγκές περιοχές, σύμφωνα με τα συνδικάτα Copa-Cogeca που εκπροσωπούν τους ευρωπαίους οινοπαραγωγούς.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ιταλία έχασε τη θέση της ως ο κορυφαίος παραγωγός της Ευρώπης για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια μετά από μια πτώση της παραγωγής της κατά 12%.

Οι ισπανικοί αμπελώνες υπέφεραν επίσης, όπως και οι παραγωγοί στην Αυστρία, την Ελλάδα, την Κροατία και τη Σλοβακία. Η Γερμανία σημείωσε μικρή πτώση, αν και σχετιζόταν κυρίως με τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος παραγωγής σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, παρά στην κλιματική αλλαγή που χτύπησε ιδιάιτερα τις χωρε του νότου.

Η παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι είναι 5,5% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της πενταετίας. Στον αντίποδα, βρίσκεται η Γαλλία, που έγινε ο κορυφαίος παραγωγός κρασιού στη Μεσόγειο και η Πορτογαλία, που είδαν τη συγκομιδή τους να αυξάνεται.

Κι ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί φέτος, τα κελάρια είναι ακόμη γεμάτα αφενός γιατί η περυσινή παραγωγή ήταν πολύ υσχυρή και αφετέρου γιατί οι αυξημένες τιμές και ο πληθωρισμός έχουν μειώσει σημαντικά την κατανάλωσή του.

Πηγή: Bloomberg

Δημοφιλή