Κρήτη: Προβλήματα και κατολισθήσεις από τις έντονες βροχοπτώσεις

Απεγκλωβισμός 11 ατόμων στο Λασίθι - Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή και τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Κρήτη, προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Ολοκληρώθηκε απεγκλωβισμός στο Λασίθι

Ολοκληρώθηκε απεγκλωβισμός και μεταφορά σε ασφαλές σημείο 11 ατόμων λόγω έντονης βροχόπτωσης στην περιοχή Πιλαλλήματα Μακρύς Γιαλός Λασιθίου στην Κρήτη, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Στον απεγκλωβισμό επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 5 πυροσβέστες από την ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Νέα Κρήτη νωρίτερα, τέσσερα άτομα είχαν ανέβει στην ταράτσα του σπιτιού τους, όπου η στάθμη του νερού είχε ξεπεράσει τα 3 μέτρα σε ύψος.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, έχει ήδη ενημερωθεί και επιχειρεί μεγάλη δύναμη της ΕΜΑΚ. Είναι μία δύσκολη επιχείρηση με το έργο να δυσχεραίνουν κατά πολύ οι πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή», είχε δηλώσει ο Περιφερειακός Διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης, κ. Λαγουδάκης.

Κατολισθήσεις και ζημιές

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Creta Post, κατολισθήσεις και ζημιές στο οδόστρωμα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Σητείας, στην περιοχή της Μεσαράς και στη Βιάννο. Το ποτάμι στη Βιάννο φούσκωσε και δύο οχήματα, που ήταν σταθμευμένα κοντά στην κοίτη του ποταμού σε περιοχή του Δήμου Βιάννου, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Στην περιοχή καταγράφονται προβλήματα και στις μετακινήσεις λόγω κατολισθήσεων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Βιάννου, για λόγους ασφαλείας εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο της δημοτικής οδού από Κερατόκαμπο προς Άρβη, της δημοτικής οδού από Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα, της γέφυρας στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο και από τα Τέρτσα προς Μύρτος.

Προβλήματα εντοπίστηκαν και στον Δήμο Ηρακλείου, λόγω καθιζήσεων.

Ιδιαίτερα προσεχτικοί πρέπει να είναι οδηγοί που κινούνται τόσο στο επαρχιακό όσο στο δημοτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Βιάννου λόγο συνεχών καταπτώσεων από βράχους και χώματα.

Κλειστοί δρόμοι λόγω επικινδυνότητας

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Βιάννου επισημαίνει χαρακτηριστικά:

Έντονα καιρικά πλήττουν από τις πρωινές ώρες τον Δήμο Βιάννου με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα λόγω κατολισθήσεων βράχων και φερτών υλικών τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο. Η έντονη βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να φουσκώσει ποτάμι της περιοχής και να παρασύρει δυο αυτοκίνητα, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε άμεσα.

Τα μηχανήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης επιχειρούν από το πρωί για την αποκατάσταση των ζημιών. Για λόγους ασφαλείας και πολιτικής προστασίας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων αποφασίσθηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Μεγάλες ποσότητες νερού στον Κερατομπίτη

Ο ποταμός Κερατομπίτης έχει ξεχειλίσει, κατεβάζωντας τεράστιες ποσότητες νερού και η κυκλοφορία στον συνοικισμό Σαμαράδο είναι αδύνατη. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Viannitika, η κυκλοφορία είναι αδύνατη.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Creta Post, τη Νέα Κρήτη)

Δημοφιλή