Μάλτα: Υποπτος για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Γκαλιζία ομολόγησε στο Reuters

«Ηταν μπίζνες, αν ήξερα ποια ήταν θα ζητούσα 10 εκατ. ως αμοιβή», δήλωσε κυνικά ενώ προμηνύει ηχηρές αποκαλύψεις.
via Associated Press

Ο άνδρας που κατηγορείται ότι πυροδότησε παγιδευμένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η διακεκριμένη δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία από την Μάλτα ομολόγησε το έγκλημα σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο του Reuters και είπε ότι σύντομα θα εμπλέξει και άλλους στο σχέδιο δολοφονίας της.

Μιλώντας από τη φυλακή, στο πρώτο του σχόλιο για την υπόθεση, ο Τζορτζ Ντετζιόρτζιο, δήλωσε κυνικά ότι αν ήξερε περισσότερα για τη Γκαλιζία -τη δημοσιογράφο που αυτός και δύο άλλοι κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν το 2017- τότε θα ζητούσε περισσότερα χρήματα για να πραγματοποιήσει το χτύπημα.

«Αν ήξερα, θα πήγαινα για 10 εκατομμύρια. Οχι για 150.000», είπε, αναφερόμενος στο ποσό (σε ευρώ που είπε ότι πληρώθηκε για τη δολοφονία.

«Για μένα ήταν απλώς μια δουλειά. Business as usual!» είπε σε δημοσιογράφο του Reuters. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Φυσικά και λυπάμαι».

via Associated Press

Η συνέντευξη με τον Ντετζιόρτζιο πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας για ένα podcast αναφορικά με την πολύκροτη υπόθεση, με τίτλο «Ποιος σκότωσε τη Ντάφνι;»

Η παραδοχή του έρχεται μετά από πολλές προσπάθειες των δικηγόρων του από το 2021 να του εξασφαλίσουν χάρη σε αντάλλαγμα για τη μαρτυρία του σχετικά με τον ρόλο του στη δολοφονία της Γκαλιζία και άλλα φερόμενα εγκλήματα που αφορούν εξέχουσες προσωπικότητες στο νησί.

Η δολοφονία με βόμβα στο αυτοκίνητο της ερευνήτριας και μπλόγκερ προκάλεσε σοκ σε όλη την Ευρώπη. Οι αρχές της Μάλτας κατηγόρησαν τον Ντετζιόρτζιο και δύο άλλους άνδρες - τον ​​αδερφό του Αλφρεντ και τον συνεργάτη του, Βίνσεντ Μουσκάτ - για το ειδεχθές έγκλημα που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 κατόπιν εντολής ενός κορυφαίου επιχειρηματία του νησιού έθνους.

Ο Ντετζιόρτζιο είπε στο Reuters ότι θα παραδεχτεί την ενοχή του πριν από οποιαδήποτε δίκη. «Θα μιλήσω με τον εισαγγελέα», είπε. Ανέφερε ότι θα καταθέσει για να εμπλέξει και άλλους στην υπόθεση.

via Associated Press

Το κίνητρό του, είπε, είναι να επιδιώξει μείωση ποινής για τον ίδιο και τον Αλφρεντ και να διασφαλίσει ότι «δεν θα πέσουμε μόνοι».

Μέχρι τώρα, και τα δύο αδέρφια Ντετζιόρτζιο είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στη δολοφονία. Ο Μουσκάτ ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε μειωμένη ποινή φυλάκισης 15 ετών, σε αντάλλαγμα για την κατάθεσή του για αυτήν την υπόθεση και ορισμένα άλλα εγκλήματα.

Ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες του νησιού, ο Γιόργκεμ Φένεκ, κατηγορήθηκε επίσης τον Νοέμβριο του 2019 ότι ανέθεσε στον Ντετζιόρτζιο και τους δύο συνεργούς του να πραγματοποιήσουν το χτύπημα. Ο Φένεκ αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά δεν έχει ακόμη προβάλει την υπεράσπισή του.

Ο Φένεκ υποδείχθηκε ως ο εγκέφαλος από έναν υποτιθέμενο μεσάζοντα, τον ταξιτζή Μέλβιν Τεούμα, ο οποίος γλίτωσε τη δίωξη για το ρόλο του στην υπόθεση με αντάλλαγμα να καταθέσει. Ο Τεούμα είπε ότι κανόνισε τη δολοφονία με τους αδερφούς Ντετζιόρτζιο για λογαριασμό του Φένεκ.

via Associated Press

Στη συνέντευξη, ο Ντετζιόρτζιο είπε ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει ότι μια κορυφαία πολιτική προσωπικότητα της Μάλτας είχε προσπαθήσει να κανονίσει ένα χτύπημα με στόχο την Γκαλιζία σε ένα ξεχωριστό σχέδιο δύο χρόνια νωρίτερα.

Είπε επίσης ότι προσφέρεται να καταθέσει για την εμπλοκή δύο ανώτερων πρώην υπουργών σε ένοπλη ληστεία.

Η Καρουάνα Γκαλίζια δολοφονήθηκε αφότου έκανε μια σειρά από αποκαλύψεις για διαφθορά σε επιφανείς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων υπουργών της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος του νησιού. Η δολοφονία της δημιούργησε υποψίες ότι ορισμένα από τα άτομα που ερευνούσε θα μπορούσαν να εμπλέκονται στη σχεδίαση του θανάτου της.

Σύμφωνα με στοιχεία της εισαγγελίας που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο σε πολλές προκαταρκτικές ακροάσεις από το 2018, η εν λόγω συμμορία είχε παρακολουθήσει την δημοσιογράφο όλο το καλοκαίρι του 2017. Τα ξημερώματα της 16ης Οκτωβρίου 2017, τοποθέτησε μια βόμβα κάτω από ένα κάθισμα στο αυτοκίνητό της.

Εκείνο το απόγευμα, ο Ντετζιόρτζιο φέρεται να βρισκόταν σε ένα γιοτ όταν ο αδερφός του Αλφρεντ, ο οποίος παρακολουθούσε το σπίτι, τηλεφώνησε για να του πει ότι η Γκαλιζία είχε μπει στο αυτοκίνητό της και έφυγε. Στη συνέχεια, ο Ντετζιόρτζιο έστειλε ένα μήνυμα κειμένου από το γιοτ σε μια κινητή συσκευή που πυροδότησε τη βόμβα.

Μετά την έκρηξη του αυτοκινήτου, ο γιος της, Μάθιου, έτρεξε έξω από το σπίτι της οικογένειας και εντόπισε τη σορό της μητέρας του.

via Associated Press

Ο Ντετζιόρτζιο συνελήφθη δύο μήνες μετά τη δολοφονία και δεν είπε τίποτα στην αστυνομία, αρνούμενος να δώσει ακόμη και το όνομά του κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Μέχρι τη συνέντευξη στο Reuters, παρέμενε σιωπηλός και οι δικηγόροι του πέρασαν τέσσερα χρόνια αρνούμενοι ότι εμπλέκεται στη δολοφονία.

Ομως τώρα επιδιώκει μια συμφωνία με την εισαγγελία, πριν από μια δίκη, με αντάλλαγμα να παραδεχτεί τις κατηγορίες και να παράσχει τις νέες πληροφορίες.