Μάτι και Μάνδρα. Δύο ανοχύρωτες πόλεις πριν την καταιγίδα

Μάτι και Μάνδρα. Δύο ανοχύρωτες πόλεις πριν την καταιγίδα
eurokinissi

Η αποψινή νύχτα θα είναι η πρώτη πραγματικά φθινοπωρινή νύχτα, που θα ζήσουμε στην Αθήνα φέτος.

Σε κανάλια και ιστοσελίδες, εφημερίδες και ραδιόφωνα, εδώ και τρεις ημέρες το γράφουν, το φωνάζουν και το αναλύουν σε υπερθετικό βαθμό. Πιθανόν και σε υπερβολικό βαθμό. «Ισχυρές βροχοπτώσεις ή καταιγίδες, κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και άνεμοι έντασης μέχρι 9 μποφόρ...»

Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό σημαίνει ότι το βράδυ θα μαζευτούμε στα σπίτια μας, όσο νωρίτερα μπορούμε, θα καθίσουμε αναπαυτικά στον καναπέ μας και θα περιμένουμε για να δούμε πόσο χοντρές θα είναι οι σταγόνες στο τζάμι.

Ίσως χρειαστεί να ανοίξουμε για να μαζέψουμε κάτι στις βεράντες μας, ενώ σιγά-σιγά θα ρίξουμε μία ματιά για να έχουμε πρόχειρο ένα ελαφρύ μπουφάν το επόμενο πρωινό, φεύγοντας για τη δουλειά.

Φθινοπωρινή ρουτίνα.

Αλλά όχι για όλους. Γιατί στο Μάτι και στην Μάνδρα Αττικής, από χθες το βράδυ ζουν μερικές εκατοντάδες οικογένειες μέσα στην αγωνία, για το τί άλλο μπορεί να τους συμβεί.

Στο Μάτι θρηνούν ακόμη για τους 100 παρά έναν νεκρούς της φωτιάς στις 23 Ιουλίου. Πέρασε ήδη ένα δίμηνο από τότε.

Οι υποδομές παραμένουν τριτοκοσμικές, τα φώτα λιγοστά στους θεοσκότεινους δρόμους τα βράδια, ενώ τα περίφημα «κορμοδέματα» μάλλον δεν πείθουν κανέναν για την ικανότητά τους να αποτρέψουν μία πλημμύρα, τώρα που δεν απέμεινε πεύκο για πεύκο, ώστε να συγκρατούνται οι λάσπες και οι πέτρες, που ενδέχεται να κατεβαίνουν με ορμή όλο τον χειμώνα, κάθε φορά που θα βρέχει.

Έξω από τις αυλόπορτες στο Μάτι, οι κάτοικοι έχουν τοποθετήσει εδώ και ημέρες, τσουβάλια με άμμο.

Αυτοσχέδια οχυρωματικά έργα, μήπως και συγκρατήσουν τα νερά στη δύσκολη ώρα, αφού από την Πολιτεία και τους υπουργούς δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάτι περισσότερο από προφορικές διαβεβαιώσεις και καθησυχαστικά χτυπήματα στην πλάτη.

Η μικρή κοινωνία στο ανοχύρωτο Μάτι περιμένει σοκαρισμένη ή και τρομοκρατημένη, γνωρίζοντας ότι μία πλημμύρα δεν είναι καθόλου δύσκολο να προκύψει.

Το τελευταίο επίτευγμα της Πολιτείας, άλλωστε, είναι η εμπλοκή της δικαστικής έρευνας στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας: χθες αιφνιδίως έγινε γνωστό, ότι η «κατεπείγουσα» εισαγγελική έρευνα του Αρείου Πάγου...«παγώνει» μέχρι να ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα, η οποία στην περίπτωση της Μάνδρας πήρε 8 μήνες (από την ίδια υπηρεσία και από την ίδια λειτουργό). ,

Τώρα, αν μπορεί ας μας εξηγήσει κάποιος, γιατί πρέπει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να περιμένει μία δημόσια υπηρεσία να ολοκληρώσει τη δική της έρευνα για τους πολιτικούς και τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς;

Δεν είναι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ικανότερη - θεωρητικά - υπηρεσία για να διεξάγει μία τόσο σοβαρή έρευνα - με 99 νεκρούς;

Kαι αλήθεια: ποιός πιστεύει ότι μία δημόσια υπηρεσία (όχι δικαστική) θα καταλογίσει ποτέ ευθύνες σε ένα Περιφερειάρχη, ή σε Δημάρχους ή - πολύ περισσότερο - σε υπουργούς;

Εκτός αν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και το χάσαμε...

Μαζί με το Μάτι, θα αγωνιά απόψε και η Μάνδρα. Εκεί τα αντιπλημμυρικά έργα άρχισαν, αλλά δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τον χειμώνα.

Του χρόνου, βλέπουμε.

«Η κεντρική οδός της Μάνδρας πατάει ολόκληρη πάνω σε ένα μεγάλο ρέμα», επαναλαμβάνουν κάθε τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Λένε αλήθεια.

Αλλά το πρόβλημα δεν περιορίζεται στο Μάτι και στην Μάνδρα.

Το πρόβλημα είναι ότι πάνω σε ρέματα έχει οικοδομηθεί και η Δικαιοσύνη - και οι πολεοδομίες και οι Δήμοι και τα υπουργεία.

Αλλά όλα αυτά, δεν τα παρασύρει ποτέ η βροχή.