Με «αντι-διάγγελμα» η απάντηση Μητσοτάκη στην Ιθάκη του Τσίπρα

Με «αντι-διάγγελμα» η απάντηση Μητσοτάκη στην Ιθάκη του Τσίπρα
POOL New / Reuters

Με σειρά οικονομικών στοιχείων τα οποία - σύμφωνα με τη ΝΔ - καταρρίπτουν το αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, αναμένεται να απαντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού από την Ιθάκη.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ - με το δικό του «διάγγελμα» - είναι να αποδομήσει σημείο προς σημείο τους πανηγυρικούς τόνους της συγκυβέρνησης για την σημερινή ημέρα, σημειώνοντας ότι δεν βγαίνει η χώρα από τα μνημόνια, όπως βγήκαν άλλες χώρες, διότι υπάρχουν προψηφισμένα μέτρα, μειώσεις συντάξεων, αφορολόγητου, ένας αυστηρός μηχανισμός εποπτείας που θα μας συνοδεύει για πολλά χρόνια ακόμα, αλλά και δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% τα οποία δυσκολεύουν πάρα πολύ τις δυνατότητες δημοσιονομικών ελιγμών της χώρας μας.

«Τί άραγε γιορτάζουμε;» είναι το κεντρικό ερώτημα που θέτει η ηγεσία της ΝΔ, σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση «φόρτωσε» την χώρα με ένα τρίτο και τέταρτο μνημόνιο, και χρεώθηκε άλλα 200 δισ.

Στίγμα των προθέσεων της γαλάζιας απάντησης στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, σημειώνοντας ότι «αυτό που πραγματικά συμβαίνει σήμερα είναι η ολοκλήρωση ενός κύκλου, αυτού της χειρότερης κυβέρνησης όλων των εποχών! Σήμερα, μετά από αυτό το επικοινωνιακό πανηγύρι, ξεκινά και επίσημα η πραγματική και πολύ καθαρή έξοδος αυτής της ανήθικης κυβέρνησης. Και αυτή θα είναι μη αναστρέψιμη!».

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, στην οποία αναφέρονταν η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015″ και ότι το κόστος που πλήρωσε η χώρα γιαυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ″.

Βασικό επιχείρημα στον γαλάζιο αντίλογο είναι ότι η τυπική λήξη των μνημονίων συνοδεύεται από σκληρή εποπτεία με δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, και διαρκείς ελέγχους - κάθε τρεις μήνες - από τους θεσμούς, για την τήρηση όλων των δεσμεύσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επιτελείς της οδού Πειραιώς εκτιμούν ότι ο πολιτικός χρόνος της συγκυβέρνησης οδεύει προς το τέλος του και ότι το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων ακόμα και πριν το τέλος του έτους είναι πολύ πιθανό.

Ισως για αυτό και ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει να πυκνώσει τις εμφανίσεις και τις περιοδείες του ανάμεσα την επικράτεια - τουλάχιστον μέχρι και την ΔΕΘ - αρχής γενομένης από την Παρασκευή όπου θα βρίσκεται στην Ζάκυνθο. Μέχρι το τέλος του μήνα θα επισκεφτεί και τα Γρεβενά.