ΔΙΕΘΝΕΣ
23/07/2021 16:43 EEST

Mέρκελ: Η πρόταση Ερντογάν υπονομεύει τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Το αίτημα του Τούρκου Προέδρου για λύση δύο κρατών στην Κύπρο «βρίσκεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

NurPhoto via Getty Images
Η καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε το μεσημέρι την τελευταία καθιερωμένη θερινή συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης  (Photo by Emmanuele Contini/NurPhoto via Getty Images)

Στην τελευταία της θερινή συνέντευξη τύπου ως καγκελάριος της Γερμανίας, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την Πέμπτη την ικανοποίησή της για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, στην οποία συνέβαλε και η ίδια.  

Ωστόσο, οι συνομιλίες αυτές («μικρά βήματα» τις χαρακτήρισε) «υπονομεύονται», σύμφωνα με την καγκελάριο, από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο. Το αίτημα του «βρίσκεται σε αντίθεση με ψηφίσματα των ΟΗΕ», τόνισε, και συνιστά «πλήγμα» για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Το πλήγμα αυτό δεν θα πρέπει όμως να «αποθαρρύνει», δήλωσε. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να ξεπεραστεί μέσω συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών – αλλά, υπογράμμισε, θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

Η καγκελάριος εκφράστηκε υπέρ της περαιτέρω βελτίωσης της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία στο προσφυγικό. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε την απόφαση της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να διαθέσει άλλα τρία δις ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας, η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι ούτε θεωρούσε και ούτε θεωρεί εφικτό να γίνει η χώρα τακτικό μέλος της ΕΕ. Πέραν αυτού υποστηρίζει όμως την αποκατάσταση των καλών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτή τη βάση στηρίζει τις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για την αναβάθμιση της ισχύουσας τελωνειακής ένωσης. 

Fabrizio Bensch via Reuters
German Chancellor Angela Merkel and Turkish President Tayyip Erdogan arrive for a news conference at the chancellery in Berlin, Germany, September 28, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch

«Σφίγγα» για το τι σκοπεύει να κάνει στο μέλλον

Η τελευταία καθιερωμένη θερινή συνέντευξη τύπου εφ΄ όλης της ύλης της κ. Μέρκελ με τους διαπιστευμένους ανταποκριτές στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τύπου της γερμανικής κυβέρνηση, είχε χαρακτήρα απολογισμού για το διάστημα της διακυβέρνησής της. Η συνέντευξη ξεκίνησε με δύο άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία: τις πλημμύρες και την πανδημία του κορονοϊού.

Ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων, η καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στους εμβολιασμένους να ενθαρρύνουν ανεμβολίαστους στο στενό τους περιβάλλον, να εμβολιαστούν. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα να τηρούνται οι κανόνες προστασίες: κοινωνική απόσταση, χρήση μάσκας και να πραγματοποιούνται τεστ. Αναφορικά με τις καταστροφικές πλημμύρες την τελευταία εβδομάδα στη δυτική Γερμανία η κ. Μέρκελ επεσήμανε ότι η αποκατάσταση των ζημιών θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα ακόμη.

Ερωτηθείσα για την κλιματική αλλαγή, που αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα των κυβερνήσεών της, η καγκελάριος υποστήριξε αυτό το διάστημα καταβλήθηκαν μεν προσπάθειες για την προστασία του κλίματος. Παράλληλα παραδέχθηκε όμως ότι τα μέτρα «δεν ήταν αρκετά» σε σχέση με το στόχο να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω των 2 βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η κ. Μέρκελ επεσήμανε την αναγκαιότητα να επιταχυνθούν στην ΕΕ οι διαδικασίες προκειμένου επιτευχθεί η κλιματική ουδετερότητα. Η καγκελάριος εικάζει ότι οι αλλαγές που πρόκειται να γίνουν, θα συνεπάγονται «βαθιές τομές» στη ζωή των ανθρώπων, τον τρόπο διαχείρισης της οικονομίας και την προμήθεια ενέργειας.

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει μετά το τέλος της θητείας της, η καγκελάριος απάντησε: «Με τον καιρό κάτι θα βρεθεί να κάνω».

Πηγή: Deutsche Welle