ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2018 10:56 EET | Updated 19/12/2018 10:58 EET

Γαλλία: Η σειρά των «Μπλε Γιλέκων» - οι αστυνομικοί στους δρόμους

Για τις κινητοποιήσεις έχει οριστεί το σύνθημα «αστυνομικά τμήματα-κλειστά».

Gonzalo Fuentes / Reuters

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» φαίνεται πως ολοκλήρωσαν τη δράση τους, σειρά όμως τώρα έχουν μάλλον τα «Μπλε», το νέο κίνημα που σύμφωνα με το Sputnik, θα απαρτίζεται από αστυνομικούς και χωροφύλακες οι οποίοι θα διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και τις μισθολογικές αυξήσεις. Σήμερα 19 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι κινητοποιήσεις.

Τα συνδικάτα που διοργανώνουν τις διαμαρτυρίες καλούν τα μέλη τους να πραγματοποιούν μια ελάχιστη υπηρεσία κι αυτό μόνο έπειτα από επείγουσες κλήσεις. Για την Πέμπτη έχει οριστεί το σύνθημα «αστυνομικά τμήματα-κλειστά», ενώ είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στην πλατεία Κλεμανσώ στα Ηλύσια Πεδία.

Το κάλεσμα γίνεται με φόντο τα χρώματα της γαλλικής δημοκρατίας ενώ στις ανακοινώσεις υπογραμμίζεται πως πρόκειται για αυθόρμητη κινητοποίηση μη πολιτική, μη συνδικαλιστική, με στόχο την αναγνώριση καλύτερων συνθηκών εργασίας και αύξηση της αγοραστικής δύναμης. Υπογράφουν οι θυμωμένοι αστυνομικοί.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα θα συναντήσει την Τετάρτη τα συνδικάτα, ωστόσο τα σημάδια δεν είναι αισιόδοξα καθώς οι αστυνομικοί ζητούν να λάβουν και τις υπερωρίες τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπερωρίες φτάνουν συνολικά τα 21 εκατομμύρια ώρες που έχουν μείνει απλήρωτες και λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να αντισταθμισθούν με άδειες.

Οι συνδικαλιστές της αστυνομίας σχολιάζουν πως οι βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν περικοπές της τάξης των 62 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση πέρασε την Τρίτη τροπολογία που εξασφαλίζει πως οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στον σχεδιασμό κατά των διαδηλώσεων θα λάβουν άμεσα ένα πριμ 300 ευρώ έκαστος.