Μητσοτάκης: Αναβαθμίζονται σημαντικά οι στρατηγικές σχέσεις με την Ιαπωνία

Πέντε σημαντικές συμφωνίες σε τομείς όπως πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον Ιάπωνα ομόλογο του
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση του με τον Ιάπωνα ομόλογο του
DIMITRIS PAPAMITSOS

Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, υπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιάπωνα ομόλογο του, Φούμιο Κισίντα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Τόκιο.

Αυτή η Στρατηγική Συνεργασία που υπεγράφη αναβαθμίζει τις διμερείς σχέσεις σε στρατηγικού χαρακτήρα και ενισχύει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

”Εγκαινιάζουμε ένα νέο πεδίο στενής συνεργασίας”

Στις κοινές δηλώσεις, μετά την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη νέα ώθηση που δίνεται, σε επίπεδο κορυφής, στις σχέσεις των δύο χωρών μετά από δύο δεκαετίες, μίλησε για την παγκόσμια πολιτιστική συνεισφορά Ελλάδας και Ιαπωνίας, για το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις αλλά και που συμφωνούν σε ιδιαίτερα σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

«Με χαροποιεί πολύ το γεγονός ότι υπογράφουμε Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας. Με τη δήλωση αυτή, οι χώρες μας αναβαθμίζουν σημαντικά τις στρατηγικές σχέσεις τους και εγκαινιάζουμε ένα πεδίο στενής συνεργασίας σε ένα φάσμα διαφόρων τομέων πολιτικής: πολιτική, οικονομία, κλίμα, ψηφιακή εκπαίδευση, πολιτισμός, τουρισμός. Και αυτό το κείμενο που θα υπογράψουμε θα είναι η “πυξίδα” μας, ένας οδηγός για την πλήρη ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας μας, τα επόμενα χρόνια», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ υπογράμμισε ότι «εντοπίσαμε μεγάλες ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, δεδομένου ότι η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η Ελλάδα αναδεικνύεται σε αξιόπιστο και πολύ σταθερό επενδυτικό προορισμό και εμπορικό εταίρο.»

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και ότι η χώρα αποτελεί έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αφορμή την συμπλήρωση το επόμενο έτος των 125 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα εορταστεί Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού, με σειρά εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ μιλώντας για τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η διεθνής κοινότητα στο θέμα της επιθετικότητας της Ρωσίας, σημείωσε «οι συζητήσεις μας είναι πολύ πιο επίκαιρες δεδομένης της υιοθέτησης της νέας στρατηγικής εθνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας -την οποία χαιρετίζουμε- και φυσικά ενόψει της προεδρίας της Ιαπωνίας στην ομάδα G-7 φέτος. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ιαπωνίας και του ΝΑΤΟ και της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία.

″Δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”

«Ασφαλώς η Ελλάδα, όπως και η Ιαπωνία, αμφότερες οι χώρες είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές βασικών αρχών, όπως η αρχή της μη χρήσης βίας και το απαραβίαστο των συνόρων. Οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορούμε να δεχτούμε οποιαδήποτε μονομερή αλλαγή του status quo με τη χρήση βίας. Πιστεύουμε ακράδαντα σε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, όπου το Διεθνές Δίκαιο γίνεται σεβαστό και οι αναθεωρητικές ατζέντες δεν είναι αποδεκτές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εννοώντας προφανώς και τις τουρκικές απειλές και την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας, οι οποίες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια και πρόσθεσε ότι «θα κρατάμε πάντα το παράθυρο του διαλόγου ανοιχτό. Όμως, ως κυρίαρχο έθνος, δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία απειλή κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτηση του εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Έχουμε συνάψει και υπογράψει σημαντικές συμφωνίες. Την πιο σημαντική ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών, φυσικά, θα αποτελέσει η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε ότι η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί πριν από το τέλος του έτους. Και πιστεύω ότι σήμερα θέσαμε τα θεμέλια για μια αμοιβαία προσοδοφόρα συνεργασία μεταξύ ομοϊδεατών στρατηγικών εταίρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Ιαπωνία «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες των λαών μας για διαρκή ειρήνη και ευημερία.»

Οι 5 σημαντικές συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία

Οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιαπωνία και οι οποίες διευρύνουν το διμερές συμβατικό πλαίσιο και ενισχύουν τη συνεργασία με την τρίτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως:

- Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού,

- Διακανονισμός μεταξύ Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αντίστοιχου φορέα ATLA Ιαπωνίας,

- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων και αντίστοιχου ιαπωνικού Nippon Export & Investment Insurance (NEXI) (υπογράφεται την Τρίτη),

- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ Enterprise Greece και αντίστοιχου φορέα Japan External Trade Organisation (JETRO) (υπογράφεται την Τρίτη),

- Επίτευξη συμφωνίας επί του κειμένου Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιαπωνίας κατά τις κοινές δηλώσεις
Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Ιαπωνίας κατά τις κοινές δηλώσεις
DIMITRIS PAPAMITSOS

Δημοφιλή