ΠΟΛΙΤΙΚΗ
08/02/2019 20:20 EET | Updated 08/02/2019 20:57 EET

Μητσοτάκης: Δεν θα πω ποτέ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό». Περιμένω να το πείτε εσείς

«Αυτά έχετε υπογράψει»

Eurokinissi

«Δεν θα πω ποτέ ”καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα”. Περιμένω να το πείτε εσείς. Και από τον κύριο Αποστολάκη να υποδεχθεί τον μακεδονικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει» δήλωσε ο  πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για το πρωτόκολλο ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» (ΠΓΔΜ) στο ΝΑΤΟ. 

«Είμαστε υποχρεωμένοι- να αποκαλούμε ”Μακεδόνες” τους κατοίκους της χώρας αυτής. Και αυτό μας δεσμεύει νομικά. Να το χαίρεστε το erga omnes της συγκυβέρνησής σας κύριοι βουλευτές και κύριε Τσίπρα. Η συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη ”Μακεδονία” ή ”Μακεδόνες” σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει ”Έλληνες Μακεδόνες” ή ”ελληνική Μακεδονία”. Αντίθετα, η Μακεδονία μας, προσδιορίζεται ως ”η βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους”» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιο καθαρός ορισμός έθνους δεν έχει υπάρξει. Και στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, συγκροτούν και κάτι νέο, απαράδεκτο: Μια ταυτότητα ”μακεδονική”, που με την δική σας υπογραφή και σφραγίδα δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Και η οποία δεν αποκαλείται καν ”βορειομακεδονική”, ώστε να συνδέεται -έστω και τυπικά- με το νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Η συμφωνία, λοιπόν, αναγνωρίζει στους πολίτες αυτούς το δικαίωμα να προσδιορίζονται -επίσημα και νομικά- πλέον ως ”Μακεδόνες” -κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους».

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης γιατί είναι η τελική πράξη μιας εθνικά επιζήμιας συμφωνίας. Και μάλιστα, μέσα από μια διαδικασία που ευτελίζει με πρωτοφανή τρόπο τα κοινοβουλευτικά μας ήθη και αφήνει την κυβέρνηση ηθικά απαξιωμένη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

«Αυτά που γίνονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες μέρες δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας. Αποτελούν έκφραση πρωτοφανούς πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσίας. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Και μας διαψεύδουν» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «τελειώνει με μελόδραμα ένας τραγέλαφος τεσσάρων χρόνων. Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Οι πολίτες που είδαν το διάλογο Τσίπρα-Καμμένου έβγαλαν τα συμπεράσματά τους».

 

 

Αναφερόμενος περαιτέρω στη συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως ανατρέπει μια πάγια εθνική στρατηγική, καθώς η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία, και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. «Με τη σημερινή ψηφοφορία διαμορφώνονται αρνητικά τετελεσμένα. Όμως η εθνική προσπάθεια συνεχίζεται. Οι δυσμενείς επιπτώσεις θα πρέπει να αμβλύνονται μέτρο με μέτρο, ημέρα με την ημέρα. Γι αυτό και δεν απεμπολώ το δικαίωμα του βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μειονοτικό πρόβλημα στη βόεια Ελλάδα.

Η χώρα πρέπει να πάει άμεσα σε κάλπες, ανέφερε, λέγοντας πως θα φέρουν την πολιτική κάθαρση που χρειάζεται η χώρα. «Όσο συντομότερα γίνουν, τόσο το καλύτερο. Οι Έλληνες έχουν τη δική τους φωνή. Φύγετε μαζί με τους φόρους σας, τα δύο μνημόνια και την αποτυχία σας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά την ομιλία του, έκανε αναφορά στους θανάτους από την γρίπη, λέγοντας πως 40 συμπολίτες μας έχουν χάσει την ζωή τους «και πολλοί νοσηλεύονται και νοσούν από τον ιό της γρίπης. Είναι γεγονός απαράδεκτο και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε εγκαίρως το θέμα, δεν προχώρησε στην ενημέρωση του κοινού ή στον εφοδιασμό των φαρμακίων. Η πρωτοβάθμια φροντίδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη καθήκοντά της».

Sponsored Post