Μητσοτάκης: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του εστίασε στο θέμα της Ουκρανίας.
|
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Από την στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε πράξη τις απειλές του και δεν αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δική του τοποθέτηση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου και κυρίως στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη και επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας.

Αυτό που επίσης επεσήμανε είναι ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.

Τέλος, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την εξέλιξη με την Φινλανδία και τη Σουηδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες.