Μητσοτάκης: Το να συνεργαστούμε 3 άνθρωποι με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις, θα οδηγούσε σε παράλυση

Πώς σχολίασε ο πρωθυπουργός τα περί συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
.
.
Eurokinissi

Συνέντευξη σε διαφορετικό ύφος, θίγοντας πολλά θέματα, παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «The 2Night Show». Σχολίασε τις σχέσεις τους με τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και με τους συνεργάτες του, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο, ανέλυσε τους στόχους του για τη νέα τετραετία, μίλησε για την καθημερινότητά του, την πολιτική, τις υποκλοπές, το σύστημα Υγείας, τα επιτεύγματα και τις παραλείψεις της πρώτης τετραετίας, μέχρι για την επικοινωνία μέσω Tik Tok αλλά και τη σκληρότητα της πολιτικής και τις προσωπικές επιθέσεις που έχει δεχθεί ο ίδιος και πρόσωπα της οικογένειάς του.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πηγαίνει σε αυτές τις εκλογές πιο ήρεμος, συνειδητοποιημένος και πιο έμπειρος ίσως μετά από τέσσερα χρόνια αντιμετώπισης μεγάλων δυσκολιών. «Οι εκλογές είναι το απόγειο, θα έλεγα, μιας διαδρομής, μιας τετραετίας. Είναι η στιγμή που πρέπει να μιλήσεις στους πολίτες, να θέσεις στην κρίση τους τη δουλειά που έχεις κάνει και βέβαια να τους μιλήσεις για το μέλλον», είπε.

Επεσήμανε πως παρά που μεγάλωσε σε μια οικογένεια που τον προετοίμασε για το τι σημαίνει να είσαι σε περιβάλλον το οποίο είναι κοντά στην εξουσία, «η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν σε προετοιμάζει για το βάρος της ευθύνης όταν κάθεσαι σε αυτήν την καρέκλα» και πολύ περισσότερο για μια σειρά από απρόβλεπτες κρίσεις όπως αυτές που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τους γονείς του, την ψύχραιμη προσέγγιση του πατέρα του, την οποία προσπαθεί σε έναν βαθμό να υιοθετήσει και κληθείς να σχολιάσει σχετικά, υπογράμμισε την ανάγκη απενοχοποίησης ζητημάτων ψυχικής υγείας ειδικά για τη νέα γενιά, υπογραμμίζοντας: Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι ακριβώς να υπάρχουν δομές που να μπορούν να παρέχουν αυτή τη βοήθεια δωρεάν, γιατί δεν έχουν όλοι την οικονομική δυνατότητα να πάρουν ψυχολογική βοήθεια.

Πρόσθεσε επίσης: Πιστεύω ότι τελευταία τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, παρά ταύτα, τα βιώματα ακόμα είναι πολύ έντονα και υπάρχει στη νέα γενιά βαθιά αυτή η πεποίθηση ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους. Επεσήμανε πως η πρόκληση είναι να ανατραπεί μέσα από πράξεις αυτή η πεποίθηση.

Ανέφερε ότι η ιστορία της Ελλάδας είναι γεμάτη θριάμβους και καταστροφές, υπογράμμισε πως «αυτό το οποίο περάσαμε ήταν πάρα-πάρα πολύ βαρύ και αγωνιζόμαστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» επισημαίνοντας ωστόσο ότι σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν το 2019.

«Ο κόσμος αλλάζει γύρω μας με τεράστια ταχύτητα. Και πρέπει να βρούμε τη θέση μας σε αυτόν τον κόσμο, γιατί θα υπάρχουν νικητές και θα υπάρχουν και χαμένοι. Μιλάω για χώρες. Η προσδοκία μου είναι η Ελλάδα να είναι στη μεριά των νικητών, να είμαστε οι ωφελημένοι από αυτές τις μεγάλες αλλαγές, αρκεί να ξέρουμε πώς θα βρούμε τη θέση μας σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει» είπε χαρακτηριστικά.

Για την προοπτική κάποιο από τα παιδιά του να θελήσει να ασχοληθεί με την πολιτική επεσήμανε: «Το μόνο το οποίο θα έλεγα αν οποιοδήποτε νέο παιδί ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική, μία συμβουλή θα του έδινα μόνο: ότι θα φροντίσεις πρώτα να έχεις δουλέψει. Να έχεις κολλήσει πραγματικά ένσημα, να ξέρεις τι σημαίνει να βγάζεις το μεροκάματο, να ξέρεις τι σημαίνει να έχεις εργοδότη και να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου. Και μετά, αφού κάνεις κάποια καριέρα, να το ξανασκεφτείς αν θέλεις να ασχοληθείς με τα κοινά».

Στη συνέχεια απάντησε σε 30 δευτερόλεπτα στο ερώτημα του Γρηγόρη Αρναούτογλου «γιατί να σας ψηφίσω;».

«Πρώτον, διότι ήμουν συνεπής και αυτά τα οποία είπα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τα έκανα. Είχα πει ότι θα μειώσω φόρους, τους μείωσα. Είχα πει ότι θα δημιουργήσω θέσεις εργασίας, τις δημιούργησα. Είχα πει ότι θα φυλάξω τα σύνορα της πατρίδας, τα φύλαξα. Είχα πει ότι θα ενισχύσω τις Ένοπλες Δυνάμεις, τις ενίσχυσα. Και είχα πει ότι θα μπορέσω να κάνω σημαντικά βήματα στον εκσυγχρονισμό του κράτους, και με το gov.gr το πετύχαμε.Τι θέλω να κάνω από εδώ και στο εξής; Τρία πράγματα συγκράτησε: να αυξήσω μισθούς, είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση. Οι μισθοί είναι χαμηλοί σήμερα στη χώρα, και με την ακρίβεια δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα σε μία μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού» είπε σχετικά- ενώ μίλησε για την ανάγκη να γίνουν άλματα για την επόμενη μέρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ακολούθως με αφορμή το αν υπάρχει «κόκκινο τηλέφωνο» για απευθείας επικοινωνία με ξένους ηγέτες, μίλησε για τις σχέσεις του και τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και για την ασφάλεια των επικοινωνιών. Έλεγε κάποιος σοφός πολιτικός ότι «στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν μόνο συμφέροντα». Και αυτό ισχύει, νομίζω, κατά κόρον και πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψη μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις δεν μετράνε. «Με τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουμε μιλήσει πολύ ανοιχτά μεταξύ μας, πολύ ανοιχτά. Και σε βαθμό που θα μπορέσουμε και να αυξηθεί και η ένταση της συνομιλίας μας, πάντα στα επίπεδα της διπλωματικής ευπρέπειας. Αλλά ό,τι έπρεπε να του πω, του το έχω πει χωρίς να μασήσω τα λόγια μου» είπε σχετικά.

Όσον αφορά στις υποκλοπές, είπε πως το θέμα «Κλείνει με δύο τρόπους. Κλείνει δικαστικά, με την έρευνα τού τι ακριβώς έγινε. Και κλείνει και επιχειρησιακά, όπως ήδη έχει κλείσει, με μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουμε περισσότερα φίλτρα, ώστε να είναι πιο δύσκολη η νόμιμη επισύνδεση. Και φυσικά, κηρύσσοντας έναν πανευρωπαϊκό πόλεμο στα παράνομα λογισμικά, τα οποία δυστυχώς κυκλοφορούν στο εμπόριο σήμερα και πολλοί μπορεί να έχουν πρόσβαση. Με αποτέλεσμα, τεχνολογικές δυνατότητες που παλιά θα τις είχαν μόνο κράτη, τώρα να μπορούν να τις έχουν ιδιώτες, τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε και ξεκινάμε πάντα -πρέπει να σου το πω κι εγώ αυτό και για μένα- με την παραδοχή ότι είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς τελικά το πλήρες απόρρητο των επικοινωνιών. Γι′ αυτό και πολλές από τις εφαρμογές τις οποίες κατεβάζουμε στο τηλέφωνό μας, πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι, προφανώς ο τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες βγάζουν λεφτά, είναι επειδή έχουμε με κάποιον τρόπο συναινέσει στο να τραβάνε τα προσωπικά μας δεδομένα. Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Η Ευρώπη έχει μπει στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσει την ιδιωτικότητα, αλλά και εκεί υπάρχουν όρια στο τι μπορούμε και στο τι θέλουμε τελικά να κάνουμε. Εννοώ τι θέλουμε να κάνουμε ως ατομικοί χρήστες οι οποίοι συμμετέχουμε και αξιοποιούμε αυτές τις πλατφόρμες. Γιατί έχουν και πολλά καλά».

Κληθείς να σχολιάσει «γιατί δεν μπορούν να συνεργαστούν τρεις νέοι άνθρωποι που, δεν ξέρω με το δοκιμασμένο μοντέλο των συνεργασιών πώς θα μπορούσε να βγει… », ανέφερε ότι η συνεργασία τριών ανθρώπων με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις θα οδηγούσε τελικά σε παράλυση γι αυτό και επιμένει πως πρέπει να υπάρχει σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

«Το να συνεργαστούμε τρεις άνθρωποι με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις, θα οδηγούσε τελικά σε παράλυση. Γιατί δεν έχουμε την ίδια άποψη για το πού πρέπει να πάει η Ελλάδα. Γι′ αυτό και επιμένω ότι είναι καλό να υπάρχει σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση μετά από τις εκλογές. Αν με ρωτήσεις τώρα σε προσωπικό επίπεδο εάν έχουμε κάτι να χωρίσουμε, θα σου έλεγα προφανώς και όχι. Σίγουρα η πολιτική είναι πολύ σκληρή, οπότε μπορεί να λέγονται πράγματα τα οποία είναι βαριά».

Σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασε την πικρία του για τις επιθέσεις που όπως είπε έχει μεθοδευμένα δεχθεί η σύζυγός του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ για τον κ. Ανδρουλάκη είπε ότι δεν τον έχει γνωρίσει προσωπικά κι έχει μείνει με την απορία για το πώς είναι σαν άνθρωπος. «Εγώ ένα πράγμα το οποίο δύσκολο μπορώ να καταπιώ είναι τις προσωπικές επιθέσεις οι οποίες έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδευμένα στη γυναίκα μου. Είναι κάτι το οποίο δεν το καταπίνω εύκολα. Αλλά παρά ταύτα πρέπει να το αφήσω στην άκρη, διότι πολιτική κάνουμε» είπε, ενώ για τον κ. Ανδρουλάκη είπε πως «Δύο φορές του ζήτησα να συναντηθούμε αφ′ ότου εκλέχτηκε. Το απέφυγε...Θα πρέπει να ρωτήσεις τον ίδιο (γιατί). Εξάλλου έχουμε και κοινά ενδιαφέροντα. Καταλαβαίνω ότι αγαπάμε και οι δύο το μπάσκετ. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε και αρκετά διαφορετικές αντιλήψεις για τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να ασκείται η πολιτική, αλλά και μεγάλες διαφορές ως προς την πολιτικές μας τοποθετήσεις».

Μίλησε για τα παιδιά του, για τη σχέση με την άθληση και τη σωστή διατροφή, για το πώς χαλαρώνει και τι παρακολουθεί στην τηλεόραση αλλά και για το bullying, το μετρό της Θεσσαλονίκης και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Μάλιστα στο τέλος της συνέντευξης ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις κι από έναν μικρό, παλιότερο συνεργάτη της εκπομπής απαντώντας αν δεν ήταν πρωθυπουργός τι θα ήθελε να είναι, ποια υπερδύναμη θα ήθελε να έχει ενώ αρνήθηκε το ρουσφέτι που του ζήτησε για χάρη της αδελφής του ο «μικρός δημοσιογράφος», να καταργήσει την τράπεζα θεμάτων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή