ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/06/2021 16:00 EEST

Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα - Μεγάλη πρόκληση η επιτάχυνση των εμβολιασμών

Κυπριακό, πανδημία και ευρωτουρκικά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Maximou
Kyriakos Mitsotakis

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, σημείωσε τρία θέματα που θα συζητηθούν, χαρακτηρίζοντας τα ως «ειδικού ενδιαφέροντος».

Μιλώντας για το θέμα της πανδημίας, τόνισε ότι αναμένει την άμεση ενεργοποίηση από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού από την 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να επιτραπεί με την μεγαλύτερη δυνατή άνεση η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. «Η μεγάλη πρόκληση εξακολουθεί και παραμένει η επιτάχυνση του ρυθμού των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε πια αντιμέτωποι με τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας και το μήνυμα του αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά», ενώ αναφέρθηκε στο πλεόνασμα εμβολίων που είναι διαθέσιμα για όλες τις ηλικίες στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του προς τους Έλληνες πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, «έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στην συζήτηση που θα γίνει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, «είναι πολύ σημαντικό να επαναληφθεί, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Οποιαδήποτε συζήτηση λύσης που αφορά τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών να απορρίπτεται επί της αρχής, διότι αντιβαίνει σε όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αλλά και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.»

Το τρίτο θέμα που σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτό της Τουρκίας. Όπως είπε, είναι ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί, καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά.

«Στο ζήτημα της Μετανάστευσης, αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.