Μπάιντεν: Δεν είναι λογικό η Κίνα να έχει ρόλο διαπραγματευτή για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υποστήριξε επίσης πως το Κίεβο ″Δεν χρειάζεται F-16 τώρα" ενώ είπε πως θα ανακοινώσει, αλλά όχι άμεσα, την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024, οπότε θα είναι 82 ετών.
EVELYN HOCKSTEIN via Reuters

Ως ”μη λογική” χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν την ιδέα η Κίνα να αναλάβει διαπραγματευτικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η δήλωση ήρθε λίγο μετά την δημοσιοποίηση κειμένου θέσεων από την κινεζική διπλωματία για την ένοπλη σύρραξη και κατά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε ο πρόεδρος στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Με δεδομένο ότι ”το επαινεί ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;” σχολίασε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στο σχετικό κείμενο.

″Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν”, συνέχισε.

″Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικος για την Ουκρανία απλά δεν είναι λογική”.

Δεν χρειάζεται επί του παρόντος F-16 η Ουκρανία

Το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων καλεί να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των εχθροπραξιών, που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, ενώ προειδοποιεί εναντίον της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Γενικότερα γενικότερα επαναλαμβάνει ήδη διατυπωμένες θέσεις της Κίνας αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε τον πόλεμο, που το Κρεμλίνο έχει βαφτίσει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Επίσης ο Μπάιντεν, στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν χρειάζονται μαχητικά αεροσκάφη F-16 στον πόλεμο με τη Ρωσία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας πως αποκλείει την αποστολή στρατιωτικών αεροπλάνων στην Ουκρανία επί του παρόντος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Θα ανακοινώσει υποψηφιότητα για τις εκλογές αλλά...δεν βιάζεται

Τέλος, ο γηραιότερος Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει όντως-παρά τις εικασίες περί του αντιθέτου- να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για δεύτερη θητεία στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, αλλά όχι άμεσα.

″Η πρόθεσή μου είναι... ήταν από την αρχή να είμαι υποψήφιος”, δήλωσε ο 80χρονος αλλά όπως είπε, δεν βιάζεται.

«Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να ολοκληρώσουμε άμεσα πριν αρχίσω μια προεκλογική εκστρατεία”, είπε, αναφερόμενος σε μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του.

Ερωτηθείς εάν η ηλικία του επηρεάζει την απόφασή του να είναι υποψήφιος ή όχι, απάντησε: ”Όχι. Αλλά είναι θεμιτό ο κόσμος να διατυπώνει ερωτήματα για την ηλικία μου. Είναι απολύτως θεμιτό”. «Αυτό που μπορώ να πω είναι: Δώστε προσοχή σε αυτό που κάνω”.

Εάν επανεκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν, θα είναι 86 ετών όταν θα ολοκληρώσει την δεύτερη θητεία του. Οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι είναι «ακμαίος» και «ικανός» να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Πηγές: ΑΒC News, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή