ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/04/2021 12:35 EEST | Updated 02/04/2021 15:10 EEST

Μπαράζ προκλητικών ενεργειών και παρενοχλήσεων από τουρκικές ακταιωρούς στη Μυτιλήνη

Βίντεο-ντοκουμέντο με τους επικίνδυνους ελιγμούς των Τούρκων.

Ελληνικό Λιμενικό

Σειρά περιστατικών με τουρκικές ακταιωρούς σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην Μυτιλήνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού.

Ειδικότερα, το Λιμενικό αναφέρει ότι πρωινές ώρες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Ελληνικό Λιμενικό

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

 

Ελληνικό Λιμενικό

Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ελληνικό Λιμενικό

Από χθες το βράδυ μέχρι και σήμερα νωρίς το μεσημέρι έχουν καταγραφεί συνολικά έξι  περιστατικά κατά τα οποία λέμβοι με αλλοδαπούς επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με την συνοδεία Τουρκικών ακταιωρών.

Και στις έξι περιπτώσεις Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο πεδίο και παρακολουθούσαν στενά τα περιστατικά.

Καμία από τις παραπάνω λέμβους δεν εισήλθε στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να τις ωθήσουν εντός αυτών, ενώ σημειώθηκε και περιστατικό παρενόχλησης σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από Τουρκική ακταιωρό. Απαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς.

Μηταράκης: Η Τουρκία να σταματήσει την αδικαιολόγητη πρόκληση

Με αφορμή τις νέες προκλητικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά, ο υπουργός Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα το πρωί, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά, κατά τα οποία η Τουρκική Ακτοφυλακή και το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης ποιότητας βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα.

Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία, δεν διέτρεχαν κίνδυνο.

Καλούμε την Τουρκία να:

1) Σταματήσει αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση.

2) Επιστρέψει αυτούς τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία.

3) Συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 για τη μετανάστευση».

Η Αγκυρα επιρρίπτει τις ευθύνες στην Frontex

Την ίδια ώρα, η Αγκυρα συνεχίζει το παιχνίδι της σε θολά νερά, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορεί εμμέσως τη Frontex (σ.σ. οργανισμός φύλαξης των συνόρων της ΕΕ) ότι βοηθάει στην επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών από τα ελληνικά νερά πίσω στην Τουρκία.

«Θέλουμε να προειδοποιήσουμε ξανά την Ευρώπη ότι αυτή η οργάνωση της Frontex έχει χαραχθεί στην ιστορία σας ως μελανό σημείο, ως μια ακόμη συμπεριφορά εκμετάλλευσης», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

(με πληροφορίες από Hurriyet)