Μπέζος κατά Μπάιντεν για τις πιέσεις σε εταιρείες για μείωση της λιανικής τιμής της βενζίνης

Ο δισεκατομμυριούχος και ο Λευκός Οίκος επιδόθηκαν σε σχόλια στο Twitter και η διάθεση και από τις δυο πλευρές δεν ήταν μόνο επιθετική αλλά και άκρως ειρωνική.
POOL New via Reuters

Ο ιδρυτής της Amazon.com Inc., Τζεφ Μπέζος επανήλθε στη διαμάχη του με τον Λευκό Οίκο το Σαββατοκύριακο, καθώς ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου επέκρινε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επειδή κάλεσε τις εταιρείες που λειτουργούν πρατήρια βενζίνης να μειώσουν τις τιμές τους.

Σε ένα tweet το Σάββατο, ο Μπάιντεν είπε ότι «αυτή είναι μια εποχή πολέμου και παγκόσμιου κινδύνου» και ζήτησε από τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα 5 δολάρια το γαλόνι σε πολλές περιοχές της χώρας.

″Μειώστε την τιμή που χρεώνετε στα πρατήρια για να αντικατοπτρίζει το κόστος που πληρώνετε για το προϊόν. Και κάντε το τώρα”, είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπέζος έγραψε αμέσως μετά στο Twitter: ”Άουτς. Ο πληθωρισμός είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα για τον Λευκό Οίκο για να συνεχίσει να κάνει δηλώσεις όπως αυτή. Είναι πρόκειται για ξεκάθαρα λάθος κατεύθυνση είτε για μια βαθιά παρανόηση της βασικής δυναμικής της αγοράς”.

Την Κυριακή, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ απέρριψε την κριτική του Μπέζος, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 15 δολάρια το βαρέλι τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές στα πρατήρια είχαν «μόλις» πέσει.

«Αλλά υποθέτω ότι δεν προκαλεί έκπληξη το ότι πιστεύετε ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που χρησιμοποιούν την ισχύ της αγοράς για να αποκομίσουν κέρδη ρεκόρ σε βάρος του αμερικανικού λαού είναι ο τρόπος με τον οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί η οικονομία μας», έγραψε στο Twitter.

Ο Μπέζος έχει συγκρουστεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν και στο παρελθόν. Τον Μάιο, κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι παραπλάνησε το κοινό και κατηγόρησε την κυβέρνησή του για την απότομη αύξηση του πληθωρισμού.