Νέα Σμύρνη: Η παραλία που αγαπούν οι καρχαρίες

Τρεις επιθέσεις σε 24 ώρες.
Javier_Art_Photography via Getty Images

Βρίσκεται στην Φλόριντα, πήρε το όνομά της από τον τόπο καταγωγής της Ελληνίδας συζύγου του ιδρυτή της αποικίας και η εντυπωσιακή παραλία της, που θεωρείται μία από τις 20 καλύτερες του κόσμου για surfing, κατέχει τον τίτλο της «παγκόσμιας πρωτεύουσας επιθέσεων καρχαριών».

Μόνο το περασμένο σαββατοκύριακο, σε λιγότερο από 24 ώρες, τρεις άνθρωποι δαγκώθηκαν από καρχαρίες στην παραλία της Νέας Σμύρνης. Ευτυχώς, δεν θεωρήθηκαν «βρώσιμοι» και αφέθηκαν στην ησυχία τους, με ελαφρά τραύματα.
Το πρώτο θύμα ήταν μία σέρφερ, 23 ετών, η οποία δαγκώθηκε στο αριστερό χέρι και τον καρπό της και χρειάστηκε αρκετά ράμματα.

Λίγη ώρα αργότερα, ένας άλλος σέρφερ, 21 ετών, δαγκώθηκε στο δεξί πόδι και δέχθηκε πρώτες βοήθειες επί τόπου.

Το τρίτο θύμα ήταν ένας άνδρας από το Νάσβιλ του Τενεσί. Είχε μόλις μπει στην θάλασσα και στεκόταν όρθιος, με το νερό να μην φτάνει ούτε στα γόνατά του, όταν ένας καρχαρίας τον δάγκωσε στο δεξί πόδι. Για καλή του τύχη, την γλύτωσε κι αυτός με ράμματα.

VisionsbyAtlee via Getty Images

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, από την αρχή της χρονιάς τουλάχιστον 17 άνθρωποι δέχθηκαν επιθέσεις καρχαριών στην περιοχή. Οι αυξημένες εμφανίσεις των καρχαριών οδήγησαν στο κλείσιμο αρκετών παραλιών στο Κέιπ Κοντ της Φλόριντα, αλλά και στην πτώση της ζήτησης για ενοικιάσεις τουριστικών καταλυμμάτων. Παράλληλα, αυξήθηκε η ζήτηση για πισίνες στα υπό κατασκευή σπίτια και ξενοδοχεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τους ωκεανολόγους, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες κάνουν την εμφάνισή τους όλο και συχνότερα στην περιοχή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι φώκιες, οι οποίες προστατεύονται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Οπως, όμως, τονίζουν οι επιστήμονες, οι καρχαρίες που δαγκώνουν είναι συνήθως οι μαυροπτέρυγοι και όχι οι λευκοί.

Μαυροπτέρυγος καρχαρίας κολυμπάει στα ρηχά.
Μαυροπτέρυγος καρχαρίας κολυμπάει στα ρηχά.
Marka via Getty Images

Η Νέα Σμύρνη της Φλόριντα ιδρύθηκε το 1768, από τον Σκωτσέζο γιατρό Αντριου Τέρνμπουλ, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη ενός Ελληνα εμπόρου από την Σμύρνη. Ο Τέρνμπουλ επιστράτευσε 1.300 άτομα για την αποικία και οι 500 ήταν Ελληνες από την Σμύρνη.

Δημοφιλή