ΔΙΕΘΝΕΣ
14/10/2021 19:55 EEST

Νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική

Το ISWAP είναι παρακλάδι της Μπόκο Χαράμ που πολεμάει ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας εδώ και 12 χρόνια.

via Associated Press

Ο ανώτατος στρατηγός της Νιγηρίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Αμπού Μουσάμπ αλ-Μπαρναουί, ηγέτης της αντάρτικης ομάδας Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Δυτικής Αφρικής (ISWAP), είναι νεκρός.

Το ISWAP είναι παρακλάδι της ανταρτικής ομάδας Μπόκο Χαράμ που πολεμάει ενάντια στις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας εδώ και 12 χρόνια. Οι δύο ισλαμικές ομάδες στράφηκαν αργότερα η μία κατά της άλλης.

Η σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών και των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας, η οποία έχει επεκταθεί και στο γειτονικό Τσαντ και το Καμερούν, έχει αφήσει περίπου 300.000 νεκρούς και εκατομμύρια ανθρώπους εξαρτώμενα από βοήθεια.

«Μπορώ να σας επιβεβαιώσω ότι ο Αμπού Μουσάμπ είναι νεκρός», δήλωσε ο Λάκι Ιράμπορ, επικεφαλής του αμυντικού επιτελείου, στους δημοσιογράφους στην προεδρική βίλα στην Αμπούτζα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Αλ-Μπαρναουί ήταν αρχικά μέλος της Μπόκο Χαράμ, με επικεφαλής τον Αμπουμπακάρ Σεκάου, ο οποίος υποσχέθηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος το 2015. Αλλά την επόμενη χρονιά το Ισλαμικό Κράτος ονόμασε τον αλ-Μπαρναουί ως αρχηγό του στη Δυτική Αφρική.

Ο Σεκάου απέρριψε τον υποβιβασμό του και οι δύο ομάδες χωρίστηκαν, με τον Αλ-Μπαρναουί να μεταφέρει τους μαχητές του ISWAP στις όχθες της λίμνης Τσαντ.

 Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ο Αλ-Μπαρναουί ανακοίνωσε σε ηχογράφηση ότι ο αντίπαλός του, Σεκάου, είχε πεθάνει μετά την έκρηξη ενός εκρηκτικού μηχανισμού ενώ καταδιώκονταν από μαχητές του ISWAP έπειτα από μια μάχη.

Μετά τον θάνατο του Σεκάου, οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας αναφέρουν ότι χιλιάδες μαχητές της Μπόκο Χαράμ έχουν παραδοθεί σε αυτούς.

Η Daily Trust, μια εφημερίδα της Βόρειας Νιγηρίας, ανέφερε ότι ο αλ-Μπαρναουί πέθανε στα τέλη Αυγούστου, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. Διαφορετικές πηγές είχαν δώσει διάφορες εκδοχές για το πώς πέθανε ο ηγέτης του ISWAP.

Οι αρχές της Νιγηρίας δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες.

Πηγή: Reuters