Νέο ορυκτό στη Σελήνη ανακάλυψε η Κίνα

Έλαβε το όνομα «Τσανγκεσίτης- (Υ)».
Tingshu Wang via Reuters

Κινέζοι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο σεληνιακό ορυκτό εξετάζοντας τα δείγματα από την αποστολή Chang’e-5 ανακοίνωσαν στην Παρασκευή η κινεζική διαστημική υπηρεσία (CNSA) και η αρχή που είναι αρμόδια για την ατομική ενέργεια (CAEA).

Όπως αναφέρει το Xinhua, πρόκειται για το πρώτο νέο ορυκτό που ανακαλύπτεται στη Σελήνη από την Κίνα, και το έκτο που ανακαλύπτεται από την ανθρωπότητα. Το νέο αυτό εύρημα καθιστά την Κίνα την τρίτη χώρα στον κόσμο που ανακαλύπτει νέο ορυκτό στη Σελήνη, είπε o Ντονγκ Μπαοτόνγκ, αναπληρωτής διευθυντής της CAEA.

Το νέο ορυκτό, που έλαβε το όνομα Τσανγκεσίτης-(Υ) (Changesite-(7) από το όνομα του σκάφους) είναι ένας διαφανής, άχρωμος κρύσταλλος και ανακαλύφθηκε κατόπιν ανάλυσης σωματιδίων σεληνιακού βασάλτη. Έχει εγκριθεί επίσημα ως νέο ορυκτό από την αρμόδια αρχή της Κίνας.

Οι άλλες δύο χώρες που έχουν ανακαλύψει νέα ορυκτά στη Σελήνη είναι οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Global Times, το σημείο από το οποίο ελήφθησαν τα δείγματα είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια πιο «νεαρό» από αυτά από τα οποία πήραν δείγματα οι αποστολές των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, και ενδεχομένως για αυτό να μην είχε εντοπιστεί το συγκεκριμένο ορυκτό από αυτές. Το δείγμα που βρέθηκε είναι ένα μεμονωμένο κρυστάλλινο σωματίδιο με ακτίνα περίπου 10 microns.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του New Atlas, από τις έρευνες προέκυψαν επίσης οι πρώτοι αριθμοί για τη συγκέντρωση ηλίου-3 στη σεληνιακή σκόνη, και ερευνητές ήταν σε θέση να καταλήξουν σε «παραμέτρους εξόρυξης» που απαιτούνται για τη συλλογή του από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί. Το ήλιο-3 είναι ένα πολλά υποσχόμενο πιθανό καύσιμο για την πυρηνική σύντηξη.

Δημοφιλή