Μπ. Νετανιάχου: Επιμένει στην δικαστική μεταρρύθμιση παρά τις αντιδράσεις

Η Κνεσέτ ψήφισε νέο νόμο που προστατεύει τον πρωθυπουργό. O Νετανιάχου κάλεσε τον υπ. Άμυνας που ζητούσε αναστολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.
via Associated Press

O κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ θα προχωρήσει με την πρότασή του για αναδιάρθρωση του Δικαστικού Συστήματος της χώρας, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί για να καταλήξει σε μια λύση ώστε να κατευνάσει τις εντάσεις στους δρόμους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη στο τέλος του μια δραματικής ημέρας, που περιελάμβανε προειδοποιήσεις ασφαλείας κατά της μεταρρύθμισης, μια «Ημέρα Παράλυσης» από διαδηλώσεις και έντονο πολιτικό δράμα.

Στην ομιλία του, ο Νετανιάχου τόνισε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις ανησυχίες των αντιπάλων του και θα εργαστεί για τη διασφάλιση των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα χωρίς αλλαγές.

Αφού αναφέρθηκε στις ανησυχίες τόσο των υποστηρικτών όσο και των επικριτών της μεταρρύθμισης, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη να προωθήσει με υπευθυνότητα μια μεταρρύθμιση που θα επαναφέρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των κλάδων [της κυβέρνησης]», η οποία θα παρέχει λύση για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η μεταρρύθμιση θα τερματίσει δεκαετίες, όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο αναλάμβανε μονομερώς τις εξουσίες και θα τερματίσει την έλλειψη κατάλληλης εκπροσώπησης μεταξύ των δικαστών, αλλά και θα ενισχύσει τα δικαιώματα όλων των πολιτών και των μειονοτήτων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε καλέσει νωρίτεραει το απόγευμα τον υπουργό Άμυνας, ύστερα από αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι ο Γιόαβ Γκάλαντ σκόπευε να ζητήσει την αναστολή της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία πυροδότησε άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι σκόπευε να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον αντίκτυπο που έχει στον τομέα της εθνικής ασφάλειας η κοινωνική αναταραχή που έχει προκληθεί από τις αντιδράσεις στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε διαφωνία να θέσει σε κίνδυνο το συλλογικό μας μέλλον», είπε ο Νετανιάχου, δεσμευόμενος ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την ηρεμία και την κοινωνική συνοχή.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ
Ο Ισραηλινός Υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκαλάντ
AMIR COHEN via REUTERS

Η Κνεσέτ ψήφισε νόμο που προστατεύει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου παρά τις μαζικές διαδηλώσεις

Επίσης την Πέμπτη, η Κνεσέτ, δηλαδή το κοινοβούλιο του Ισραήλ, ψήφισε ένα νέο νόμο που εμπόδιζε τη γενική εισαγγελέα να κηρύξει ανίκανο τον πρωθυπουργό να ασκήσει το αξίωμα του.

Η νομοθεσία, που σχεδιάστηκε για να προστατεύσει τη θέση του πρωθυπουργού, Μπενγιαμίν Νετανιάχου, εγκρίθηκε νωρίς την Πέμπτη, μετά από μια έντονη ολονύκτια συζήτηση, με 61 ψήφους υπέρ και 47 κατά – την ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία.

Σύμφωνα με το πρώτο μέρος των προτάσεων που ψηφίστηκε την Πέμπτη, η γενική εισαγγελέας του Ισραήλ, δεν είναι πλέον σε θέση να κηρύξει τον Νετανιάχου ανίκανο για το αξίωμα, ακόμα κι αν πιστεύει ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τη δικαστική αναθεώρηση για να αποφύγει κατηγορίες εις βάρος του. Ο κ. Νετανιάχου δικάζεται με τις κατηγορίες της δωροδοκίας, της απάτης και της κατάχρησης εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις. Αρνείται κάθε αδίκημα και λέει ότι είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών».

Ο νόμος είναι μέρος του επίμαχου σχεδίου της δεξιάς κυβέρνησής του να περιορίσει τις εξουσίες του δικαστικού σώματος, το οποίο οδήγησε σε μήνες διαδηλώσεων.

NIR ELIAS via Reuters

Ώρες μετά την ψηφοφορία οι αντίπαλοι ξεκίνησαν αυτό που αποκαλούσαν «ημέρα παράλυσης».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις και απέκλεισαν μεγάλους δρόμους. Μια μεγάλη ισραηλινή σημαία και ένα πανό με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας ήταν επίσης τοποθετημένες πάνω από έναν τοίχο στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και έφιππους αστυνομικούς για να διαλύσει ένα πλήθος σε πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ και είπε ότι συνέλαβε δεκάδες ανθρώπους σε όλη τη χώρα για δημόσια αναστάτωση.

Το βράδυ, οι διαδηλωτές άρχισαν να πραγματοποιούν πορεία προς το υπερορθόδοξο προάστιο του Τελ Αβίβ, Μπνέι Μπρακ, όπου υπάρχει ευρεία υποστήριξη προς την κυβέρνηση.

Πριν από την εκδήλωση, οι διαδηλωτές έστησαν καρέκλες και τραπέζια, περικυκλωμένοι από ισραηλινές σημαίες, και κάλεσαν μέλη της κοινότητας να τους συναντήσουν για συνομιλίες συμφιλίωσης σχετικά με τις προγραμματισμένες αλλαγές νόμου. Έγιναν έντονες συζητήσεις.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκαν φωτογραφίες ενός από τους ηγέτες των διαδηλωτών, ενός γιατρού, να είναι ξαπλωμένος αιμόφυρτος στο έδαφος αφού χτυπήθηκε από αυτοκίνητο. Αλλά οι διοργανωτές είπαν αργότερα ότι ήταν ένα ατύχημα, όχι μια σκόπιμη πράξη.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα