Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δωρίζει την Συλλογή του στο ΕΜΣΤ και σε τρία μουσεία του εξωτερικού

«Πίστευα και πάντα πιστεύω ότι η τέχνη αποκτά νόημα μόνο μέσα από την επαφή της με το κοινό. Γι’ αυτό χρειάζεται κοινωνούς πολύ περισσότερο από ιδιοκτήτες».
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Eurokinissi

«Tα δημόσια μουσεία -πολύ περισσότερο από ιδιωτικά ή ιδρύματα -είναι οι καταλληλότεροι οργανισμοί για τη ελεύθερη πρόσβαση της τέχνης στο διεθνές κοινό, την αξιολόγηση της καλλιτεχνικής τους αξίας και τον διάλογο τους με την τέχνη του μέλλοντος», είπε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στην εκδήλωση όπου ανακοίνωσε επίσημα τη δωρεά της συλλογής του στα τέσσερα μουσεία σύγχρονης τέχνης που πληρούν τα κριτήρια της δωρεάς.

Περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες από τη Συλλογή, αποτελούν τη δωρεά. Από αυτά, 140 προορίζονται για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), περίπου 100 έργα σε κοινή δωρεά σε Γκουγκενχάιμ και MCA Chicago, και 110 στην Tate στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο διαμοιρασμός των έργων έγινε μετά από επεξεργασία από την ομάδα συνεργατών της συλλογής Δασκαλόπουλου. Τα μουσεία είχαν επίσης την ευκαιρία να κάνουν τη δική τους τελική επιλογή από τον ευρύτερο κατάλογο έργων που προσφέρθηκε αρχικά.

Όσο για τη φιλοσοφία του Δημήτρη Δασκαλόπουλου ως προς την έννοια του συλλέκτη, όπως ο ίδιος τη διατύπωσε, είναι η εξής: «Θεωρούμαι και αναφέρομαι συχνά ως σημαντικός συλλέκτης σύγχρονης τέχνης. Αλλά η λέξη συλλέκτης, με την έννοια που κυρίως χρησιμοποιείται δεν με εκφράζει. Αν έκανα συλλογή δεν ήταν ποτέ για «συνάθροιση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου συνόλου» όπως λέει το λεξικό, ούτε με σκοπό την αποθήκευση πλούτου ή τη δημιουργία υπεραξιών όπως επικρατεί στην κοινή αντίληψη. Πίστευα και πάντα πιστεύω ότι η τέχνη αποκτά νόημα μόνο μέσα από την επαφή της με το κοινό. Γι’ αυτό χρειάζεται κοινωνούς πολύ περισσότερο από ιδιοκτήτες».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε ευγνώμονες

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του «είναι πράγματι σήμερα μια πολύ σπουδαία μέρα για την πατρίδα μας, αλλά μία σπουδαία μέρα και για τον παγκόσμιο κόσμο της σύγχρονης τέχνης, καθώς ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανακοινώνει τη δωρεά του μεγαλύτερου μέρους της προσωπικής του συλλογής σε τέσσερα σημαντικά δημόσια μουσεία, σε τέσσερις δημόσιους πολιτιστικούς οργανισμούς. Και όσον αφορά τη συγκεκριμένη δωρεά την οποία έκανε στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, είναι η μεγαλύτερη δωρεά η οποία έχει γίνει ποτέ σε αυτόν τον οργανισμό», καταλήγοντας ως εξής: «Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και πιστεύω εκ μέρους όλων των Ελλήνων, αυτών που αγαπούν την τέχνη, αυτών που θα αγαπήσουν την τέχνη έχοντας πια μία μεγαλύτερη εξοικείωση μαζί της, ειδικά τη σύγχρονη τέχνη με τις δυσκολίες της και με την ανάγκη να ξεπεράσει κανείς τα στερεότυπα ενδεχομένως του παρελθόντος, εύχομαι πραγματικά η κίνησή σου αυτή να βρει πολλούς μιμητές. Εκ μέρους, και πάλι, της ελληνικής κυβέρνησης σού είμαστε ευγνώμονες».

Eurokinissi

Πριν ταξιδέψουν τα έργα θα εκτεθούν στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ως λάτρης της τέχνης έχτισε μέσα σε σαράντα χρόνια μια συλλογή που πραγματεύεται «το αρχέγονο και διαχρονικό ζήτημα της ανθρώπινης κατάστασης. Τον τρόπο που οι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν το ανθρώπινο σώμα ως πηγή δημιουργίας αλλά και ως πεδίο υπαρξιακών, κοινωνικών και ιδεολογικών μαχών». Η συλλογή έχει από καιρό επιτελέσει το σκοπό της γι’ αυτό όπως είπε «έχει από καιρό σταματήσει να συλλέγει».

Τα έργα πριν ταξιδέψουν θα εκτεθούν τον Ιούνιο στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν. Τα τέσσερα μουσεία αποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και επικύρωσαν θεσμικά τη δωρεά, με την οποία εμπλουτίζουν και διευρύνουν την αφήγηση των μόνιμων συλλογών τους αναπτύσσοντας παράλληλα κοινές δράσεις, εκθεσιακές και εκπαιδευτικές.

Στην εκδήλωση οι διευθυντές τους απηύθυναν δημόσιες ευχαριστίες στον Δημήτρη Δασκαλόπουλο εξαίροντας «την πεποίθηση του Δ. Δασκαλόπουλου για την προσβασιμότητα της τέχνης σε όλους» (Ρίτσαρντ ’Αρμστρονγκ, δ/ντής του Μουσείου και Ιδρύματος Solomon R. Guggenheim), «τη γενναιοδωρία της δωρεάς που θα φτάσει σε εκατομμύρια επισκέπτες σήμερα και τις επόμενες γενιές» (Μαρία Μπάλσο, δ/ντρια της Tate), «εστιάζει στη συνεργασία κορυφαίων μουσείων σε παγκόσμιο επίπεδο και διευκολύνει την ανταλλαγή επιμελητικών ιδεών ανοίγοντας νέα λειτουργικά μοντέλα στον τρόπο που τα μουσεία διαχέουν την τέχνη στο ευρύ κοινό» (Μάντλιν Γκρίνστιν,δ/ντρια Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο).

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά στην εικοσάχρονη ιστορία του ΕΜΣΤ, με την οποία αυξάνεται ποσοτικά ( κατά 10%) και ποιοτικά η μόνιμη συλλογή μας», τόνισε η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου, η οποία πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

«Η δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου αφορά στην ίδια την πρωτεύουσα καθώς ενισχύει εμμέσως την ανταγωνιστικότητα των παρεχόμενων πολιτιστικών υπηρεσιών της», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην εκδήλωση, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος δεν δίστασε να παραμερίσει το πάθος του συλλέκτη, προτάσσοντας την θέλησή του για προσφορά στην κοινωνία, στους πολίτες, στους δημιουργούς».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα