Ο Ερντογάν επικρίνει τις ΗΠΑ για τον «εξοπλισμό των ελληνικών νησιών με όπλα»

Την ώρα που όπως υποστηρίζει, "αρνείται" από την Τουρκία την πώληση των F-16.
Handout . via Reuters

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την Παρασκευή τις ΗΠA για τον «εξοπλισμό των ελληνικών νησιών με όπλα και αεροσκάφη» και ότι δεν άναψαν πράσινο φως στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Δεν έχουμε και δεν θα ανεχτούμε όσους υποστηρίζουν απερίσκεπτα την Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και προωθούν τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειές της», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, αλλά εξοπλίζετε τα νησιά της Ελλάδας με όπλα και αεροσκάφη. Ακόμα δεν έχουμε διευθετήσει το θέμα των F-16 μαζί σας, παρόλο που τα πληρώσαμε», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μάιο τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ενισχύει μια προσπάθεια πίεσης κατά της Τουρκίας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για να εμποδίσει την πώληση των F-16.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρότεινε τον Ιούλιο να επιτραπεί στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να πουλήσει στην Τουρκία αναβαθμισμένα F-16 υπό τον όρο ότι η Άγκυρα δεν θα τα αναπτύξει για μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις στη χώρα μας.

Ωστόσο, οι τροπολογίες που εισήχθησαν στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με τις οποίες η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία εξαρτάται από μια σειρά όρων, αφαιρέθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες, ανέφερε το Anadolu νωρίτερα την Τετάρτη, επικαλούμενο προσχέδιο κειμένου που έλαβε.

Μια επιτροπή συνεδρίου που αποτελείται από μέλη της Βουλής και της Γερουσίας ολοκλήρωσε το νομοσχέδιο για τον Νόμο περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (NDAA), ο οποίος περιλαμβάνει τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2023, ανέφερε το Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαιρέτισε την εξέλιξη και είπε ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα είναι «προς το συμφέρον όλων», προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρέπει να οριστικοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα