Ο Ερντογάν συγκαλεί σύσκεψη για την οικονομία και το ρωσικό σύστημα Mir φοβούμενος κυρώσεις

Η συνάντηση έρχεται μετά την απόφαση δύο τραπεζών να εγκαταλείψουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών φοβούμενες κυρώσεις
|
Wana News Agency via Reuters

Εκτακτη σύσκεψη για την οικονομία συγκαλεί ο Ταγίπ Ερτντογάν, μετά την νέα κατάρρευση του χρηματιστηρίου, την ιστορική κατρακύλα της λίρας μετά τη μείωση των επιτοκίων αλλά και την απόφαση δύο από τις μεγαλύτερες τουρκικές τράπεζες να βγούν από το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir φοβούμενες δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τουρκικές πηγές, στη συζήτηση θα τεθούν όλες οι συμφωνίες με την Ρωσία καθώς στο επίκεντρο είναι η απόφαση των δύο από τις πέντες τράπεζες της χώρας, της Denizbank και της Isbank, να αναστείλουν τη χρήση του Mir.

Είχε προηγηθεί επιστολή αυτή την εβδομάδα από το Αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών η οποία απειλούσε με κυρώσεις όσους ιδιώτες ή εταιρείες βοηθήσουν τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το Mir βρέθηκε στο στόχαστρο όταν οι ΗΠΑ επέβαλλαν κυρώσεις και κατά του επικεφαλής της οντότητας που διαχειρίζεται το σύστημα πληρωμών.

Η Δύση, εχει εκφράσει την ανησυχία της για τους αυξημένους οικονομικούς δεσμούς που διατηρεί ο Ερντογάν με τον Πούτιν, σύμφωναμε διπλωμάτες, ιδιαίτερα μετά τις συναντήσεις τους την περασμένη βδομάδα στο Ουζμπεκιστάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθούν τις εξελίξεις με τις τουρκικές τράπεζες, μεγάλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία και φυσικά τράπεζες που χρησιμοποιούν το Mir», δήλωσε ο Χακάν Ακμπάς, διευθύνων σύμβουλος της Strategic Advisory Services, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Τουρκία

«Θα μπορούσαμε να δούμε δευτερεύουσες κυρώσεις από την ΕΕ αυτή τη φορά σε Τούρκους ιδιώτες και εταιρείες ενώ και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να αποστασιοποιούνται από την Άγκυρα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές» εκτιμά ο Ακμπάς.

Οπως τόνισε, τα πρώτα δείγματα αυτής της απομάκρυνσης φάνηκαν στις συνεδριάσεις των Ηνωμένων Εθνών αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη όπου ο Τούρκος πρόεδρος ήταν φανερά απομονωμένος.

Tο ρωσικό σύστημα Mir - που επιτρέπει σε ρώσους ιδιώτες και επιχειρήσεις να κάνουν συναλλαγές στο εξωτερικό μετά το μπλοκάρισμα από τις Αμερικανικές Visa και mastercard- πρόκειται να συνερχίσει να λειτουργεί στην τουρκία σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Πληρωμών με Κάρτα της Ρωσίας.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στην επέκταση του αριθμού των χωρών που δέχονται τις κάρτες Mir.

Χρηματιστήριο και λίρα στο ναδίρ

Στο μεταξύ, στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν διαρκώς από την περασμένη εβδομάδα μετά από ένα ισχυρό ανοδικό ράλι από τον Ιούλιο.

Χθες η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε νέας μείωση των επιτοκίων από 13% σε 12% ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο ασύλληπτο ποσοστό του 82%.

Σήμερα η γερμανική τράπεζα Commerzbank, σε έκθεσή της προειδοποιεί οτι η τουρκική λίρα θα παραμείνει στα ιστορικά χαμηλά, εξαιτίας της μείωσης των επιτοκίων.

Στις σημερινές συναλλαγές η τουρκική λίρα υποχωρεί 0,3%, με την ισοτιμία στις 18,39 λίρες ανά δολάριο.

Πηγή: Reuters