Ο νέος «χάρτης» της Βουλής με «γεωγραφικά» παράδοξα

Γιατί Σπαρτιάτες και Νίκη έπιασαν αριστερά έδρανα - Τα παρελειπόμενα και τα απρόοπτα της ορκωμοσίας.
Anadolu Agency via Getty Images

Σε μία πανηγυρική συνεδρίαση ορκίστηκαν σήμερα οι 300 βουλευτές της νέας Βουλής. Ο νέος κοινοβουλευτικός χάρτης περιλαμβάνει οκτώ κόμματα, τρία εκ των οποίων εκπροσωπούνται για πρώτη φορά.

Αυτό μεταφράστηκε και σε αλλαγή της χωροταξίας στη Βουλή, κάτι που αποτέλεσε θέμα συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Η τελική εικόνα, όπως διαμορφώθηκε σε σχεση με το ποιοι θα καταλαμβάνουν ποια κοινοβουλευτικά έδρανα έχει ως εξής:

Στις μπροστινές θέσεις είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από δεξιά προς τα αριστερά. Παραδίπλα οι βουλευτές του του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πίσω ακριβώς από τους βουλευτές του ΚΚΕ κάθονται λίγοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Πίσω από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν λάβει τη θέση τους οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, ενώ λόγω του συνωστισμού που έχει προκύψει στις δεξιές πτέρυγες οι βουλευτές της Νίκης και οι Σπαρτιάτες έλαβαν τις θέσεις πίσω και δεξιά από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνοντας έδρανα στα αριστερά.

Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη γειτονία με τους «Σπαρτιάτες»

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση των βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» στα αριστερά των εδράνων που κατέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο νέος πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ορκωμοσία των βουλευτών αναφέρει τα εξής:

″Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μετά την σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ορκωμοσία των βουλευτών οφείλω να σας καταθέσω την έντονη διαμαρτυρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την αρχική επιλογή των θέσεων των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ στα έδρανα της αριστεράς στη Βουλή κάτι αναντίστοιχο με την ιστορία της Βουλής και γενικότερα των κοινοβουλίων αλλά και με τον κοινοβουλευτικό κανόνα.

Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή σας να προβείτε άμεσα στην αποκατάσταση των ανωτέρω διότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική περίοδος με τόσο σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων και της δεοντολογίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για την επίλυση των ανωτέρω, καθώς γνωρίζετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. διαχρονικά συμβάλλει και στηρίζει την λειτουργία της Βουλής και προασπίζεται τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ως βάση της εμπιστοσύνης και του σεβασμού και της κοινωνίας προς αυτές.

Παρακαλούμε ενημερώστε μας άμεσα για τις ενέργειες σας και τις αποφάσεις σας.

Με τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.”

Παρελειπόμενα και απρόοπτα

Από πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή γινόταν το αδιαχώρητο. Διάδρομοι, περιστύλιο, καφενείο, εντευκτήριο, πρώτη φορά ήταν τόσο γεμάτα από κόσμο που πήγε εκεί προκειμένου να παραβρεθεί στην ορκωμοσία των 300 βουλευτών.

Βουλευτές, σύζυγοι, συγγενείς, παιδιά, είχαν κατακλύσει ασφυκτικά όλους τους χώρους μέσα και έξω στο Κοινοβούλιο. Ακόμα και στο πενταόροφο υπόγειο γκαράζ της Βουλής, πολλά αυτοκίνητα βρίσκονταν διπλοπαρκαρισμένα σε μεγάλες ουρές.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και στα θεωρεία, οι θέσεις τόσο των κοινοβουλευτικών συντακτών όσο και των φωτορεπόρτερ είχαν καταληφθεί από συγγενείς βουλευτών, οι οποίοι αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους και αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία όρθιοι.

Ένα χαριτωμένο απρόοπτο επεισόδιο σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας, όταν από τα πίσω ορεινά έδρανα στην Ολομέλεια ακουγόταν -κατά διαστήματα- η ανυποψίαστη φωνή ενός μικρού παιδιού, προκαλώντας τα μειδιάματα τόσο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των υπουργών και των βουλευτών.

(με πληρφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή