Ο ΟΠΕΚ μειώνει τις προμήθειες πετρελαίου παγκοσμίως καθώς πέφτουν οι τιμές

Δυσαρεστημένες οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες με την μείωση των τιμών.
Dado Ruvic via Reuters

Ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, αποφάσισαν μείωση του εφοδιασμού τους στην παγκόσμια οικονομία κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, υπογραμμίζοντας τη δυσαρέσκειά τους με τις τιμές του αργού που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για ύφεση.

Η απόφαση των υπουργών Ενέργειας τη Δευτέρα σημαίνει ότι η περικοπή για τον Οκτώβριο αναιρεί την, ως επί το πλείστον, συμβολική αύξηση της ίδιας ποσότητας για τον μήνα Σεπτέμβριο. Η απόφαση αυτή ακολουθεί μια δήλωση τον περασμένο μήνα από τον υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας ότι ο όμιλος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή ανά πάσα στιγμή.

Οι παραγωγοί πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία, αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο για να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων και την επιβάρυνση των καταναλωτών.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πτώση της μελλοντικής ζήτησης βοήθησαν να μειωθούν οι τιμές στα 95 δολάρια το βαρέλι από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου (άνω των 120 δολαρίων ανά βαρέλι), περιορίζοντας τα απροσδόκητα κέρδη για τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών του ΟΠΕΚ+.

Οι υπουργοί ενέργειας ανέφεραν σε δήλωση ότι η αύξηση του Σεπτεμβρίου αφορούσε μόνο αυτόν τον μήνα και ότι ο όμιλος θα μπορούσε να συναντηθεί ξανά ανά πάσα στιγμή για να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις της αγοράς.

Εξάλλου, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμή του πετρελαίου. Ενας από αυτούς είναι ότι η Ομάδα των Επτά μεγάλων δημοκρατιών (G7) σχεδιάζει να επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στην αγορά.

Εν τω μεταξύ, μια συμφωνία μεταξύ των δυτικών χωρών και του Ιράν για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θα μπορούσε να χαλαρώσει τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού πετρελαίου να επιστρέψουν στην αγορά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν φαίνεται να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες: το Ιράν κατέλαβε δύο ναυτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας πέταξαν πάνω από τη Μέση Ανατολή την Κυριακή σε επίδειξη δύναμης.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν περιδινηθεί τους τελευταίους μήνες: οι φόβοι για ύφεση τις έχουν ωθήσει προς τα κάτω, ενώ οι ανησυχίες για απώλεια ρωσικού πετρελαίου λόγω των κυρώσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τις ώθησαν προς τα πάνω.

Εσχάτως, οι φόβοι για ύφεση έχουν πάρει το πάνω χέρι. Οι οικονομολόγοι στην Ευρώπη μιλούν για ύφεση στο τέλος του τρέχοντος έτους λόγω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού που τροφοδοτείται από το ενεργειακό κόστος , ενώ οι αυστηροί περιορισμοί της Κίνας με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού έχουν υπονομεύσει την ανάπτυξη σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια οικονομία.

ΗΠΑ: ”Η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση”

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η προσφορά ενέργειας θα πρέπει «να αντιστοιχεί στη ζήτηση», επικρίνοντας με συγκαλυμμένο τρόπο την απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να στηριχθεί η τιμή του.

«Ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) ήταν σαφής ότι η προσφορά πρέπει να αντιστοιχεί στη ζήτηση ώστε να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη και να πέσουν οι τιμές για τους καταναλωτές στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η Ουάσινγκτον είχε ζητήσει από τις 13 χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους 10 συμμάχους του, που απαρτίζουν τον ΟΠΕΚ+, να αυξήσουν την παραγωγή για να πέσουν οι τιμές της ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στην ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος υπενθυμίζει ότι ο Λευκός Οίκος πήρε την «ιστορική» απόφαση να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά αποθέματα αλλά και την απόφαση, «σε συνεργασία με τους συμμάχους», να τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου για να διασφαλιστεί η διατήρηση της παγκόσμιας προσφοράς. Η Καρίν Ζαν-Πιερ υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ αύξησαν τη δική τους παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του έτους.

Ιράν: Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο, υπογραμμίζει ο αρμόδιος υπουργός

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Οουτζί δήλωσε σήμερα ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο και ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συμβάλει στην προσφορά του «μαύρου χρυσού» χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων SHANA.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+), κατά την οποία αποφασίστηκε μια μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου (της τάξης των 100.000 βαρελιών ημερησίως, από τον Οκτώβριο), ο ιρανός υπουργός αναφέρει ότι οι παρούσες συνθήκες στην αγορά χρήζουν «προσεκτικής εξέτασης» και ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της πετρελαϊκής συμμαχίας είναι προς όφελος των καταναλωτών σε όλον τον κόσμο.

«Ανέκαθεν υποστηρίζαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας στην προμήθεια πετρελαίου και παραγώγων του ώστε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο (…) αποφεύγοντας την πολιτική εκμετάλλευση της ενέργειας», σημειώνει ο Ιρανός υπουργός.

Δημοφιλή