Ο πόλεμος στην Ουκρανία στο επίκεντρο της συνάντησης Πούτιν - Σι Τζιπίνγκ

Οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στο Ουζμπεκιστάν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.
ALEXEI DRUZHININ via Getty Images

Συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ θα έχει την Πέμπτη ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας να είναι στο επίκεντρο της συνάντησης μαζί με άλλα «διεθνή και περιφερειακά θέματα».

Σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο ανέφερε, οτι οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στο Ουζμπεκιστάν στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη.

Είναι το πρώτο ταξίδι του κινέζου προέδρου στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας, ενώ έχει μπροστά του το συνέδριο του Κομουνιστικού κόμματος Κίνας τον Οκτώβριο όπου διεκδικεί μια ιστορική τρίτη θητεία.

Ο κινέζος ηγέτης ξεκίνησε το τριήμερο ταξίδι του από το Καζακστάν, όπου έφτασε σήμερα, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Πούτιν στη Σαμαρκάνδη στις 15- 16 Σεπτεμβρίου.

«Ανάμεσα στους ηγέτες που παραστούν στη σύνοδο κορυφής θα είναι και οι πρόεδροι της Ινδίας, του Πακιστάν, της Τουρκίας και του Ιράν, ωστόσο η συνάντησή του με τον ηγέτη της Κίνας είναι ιδιαίτερης σημασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Κίνα και η Ρωσία προσπαθούν εδώ και καιρό να καταστήσουν σημαντικό τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, ο οποίος ιδρύθηκε το 2001 από τέσσερα πρώην σοβιετικά κράτη της Κεντρικής Ασίας, ως μια εναλλακτική σύνοδος απέναντι στις πολλές δυτικές ομάδες επιρροής.

Τι είναι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης;

Η SCO είναι ένας ευρασιατικός οργανισμός πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας που ιδρύθηκε από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, με το Ιράν να προσπαθεί επί του παρόντος να ενταχθεί στην ομάδα.

Ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου είναι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών, με την Κίνα να είναι ο σημαντικότερος επενδυτής στην περιοχή μέσω των έργων Belt and Road.

Είναι νέες σιδηροδρομικές διαδρομές που προσπαθεί εδώ και χρόνια να δημιουργήσει το Πεκίνο για να διευκολύνεται το εμπόριο του με την Ευρώπη, ενώ οι χώρες της Κεντρικής Ασίας τις χρησιμοποιούν για το εμπόριο με την Κίνα.

Νωρίτερα φέτος, το Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την κατασκευή το 2023 μιας νέας γραμμής, που θα το συνδέει με την Κίνα και το Ουζμπεκιστάν.

Η πολεμική ένταση που απειλεί τη Σύνοδο

Ωστόσο, η συνεδρίαση της SCO πραγματοποιείται εν μέσω νέων συγκρούσεων στα σύνορα δύο κρατών μελών, του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, με πληροφορίες να αναφέρουν οτι υπάρχουν νεκροί από τις συγκρούσεις.

Η επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ πραγματοποιείται εν μέσω νέων σκληρών lockdown στην Κίνα, που εξακολουθούν να ισχύουν ενώ το τελευταίο ταξίδι του στο εξωτερικό ήταν τον Ιανουάριο του 2020 στη Μιανμάρ.

Από την πλευρά του ο Πούτιν παραμένει απομονωμένος το τελευταίο διάστημα με πιο πρόσφατη τη συνάντησή του με τον Τούρκο και Ιρανό πρόεδρο στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, το δεύτερο ταξίδι του στο εξωτερικό από την εισβολή στην Ουκρανία.

Πούτιν και Σι Τζιπινγκ είχαν τελευταία φορά συναντηθεί στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο.Μετά τη συνάντηση του Φεβρουαρίου, οι δύο ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση λέγοντας ότι η φιλία μεταξύ των χωρών τους «δεν έχει όρια».

Λίγες ημέρες μετά η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, με την Κίνα να μην καταδικάζει την εισβολή αλλά ούτε και να την υποστηρίζει λέγοντας οτι Ρωσία και Ουκρανία φταίνε εξίσου για τον πόλεμο.

Η Κίνα δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ιδιάιτερα σε ενεργειακό επίπεδο.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από την Κίνα και την Ινδία έχουν εκτοξευτεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις του Πεκίνου με τις ΗΠΑ να έχουν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες μετά και την επίσκεψη Πελόσι στην Ταιβάν.

Δημοφιλή