Ουαλία: Ζητά από τους Ουκρανούς πρόσφυγες να πληρώσουν για την «φιλοξενία» τους

Οι Ουκρανοί θα πρέπει μετά από 5 εβδομάδες παραμονής στην Ουαλία να πληρώνουν για σίτηση και πλύσιμο των ρούχων τους.
Omar Marques via Getty Images

Το κόστος της φιλοξενίας τους στην Ουαλία καλούνται να πληρώνουν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία που ζουν τους τελευταίους μήνες στη χώρα, με την κυβέρνηση να τους ζητά να πληρώνουν για τα γεύματα και το πλύσιμο των ρούχων τους.

Οι πρόσφυγες θα έχουν ένα περιθώριο πέντε εβδομάδων για να προσαρμοστούν και μετά θα πρέπει να καλύπτουν μόνοι τους το κόστος διαβίωση τους, διαφορετικά δεν θα δικαιούνται υπηρεσίες. Θα πρέπει είτε να διαθέτουν πίστωση ή καταθέσεις ή να βρουν δουλειά, εξήγησε η κυβέρνηση.

Ακόμη μια αλλαγή είναι πως όποιος ή όποια αρνείται δυο «λογικές» προτάσεις για διαμονή και ζητεί κάτι καλύτερο θα χρεώνεται από 25 ως 37 λίρες, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού.

Περίπου 3.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στην Ουαλία στο πλαίσιο του προγράμματος Homes for Ukraine. Ζουν σε κέντρα φιλοξενίας, ξενοδοχεία, πανεπιστήμια ή εμπορικούς χώρους υποδοχής τουριστών ώσπου να βρουν δουλειά και να προσαρμοστούν στη ζωή στην Ουαλία.

Κατά τις ουαλικές αρχές, πάνω από 500 πρόσφυγες έχουν πλέον βρει πιο μακροπρόθεσμα λύση για τη στέγη ή νοικιάζουν μόνοι σπίτια.

Η Τζέιν Χατ, υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης της επαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε «υπερήφανη» διότι «μπορέσαμε να καλωσορίσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους εδώ», προσθέτοντας πως της προκαλεί «ταπεινότητα» το γεγονός πως «τόσο πολλοί άνθρωποι ζουν ανεξάρτητα» πλέον. Πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την υποστήριξή μας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία».

Στα χνάρια της Πολωνίας

Παρόμοια σχέδια κάνει και η Πολωνία η οποία αναμένεται να χρεώνει από την 1η μαρτίου 2023, τους Ουκρανούς πρόσφυγες για σίτιση και στέγαση μετά από 4 μήνες παραμονής τους σε καταλύματα του κράτους.

Στην Πολωνία ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες οι οποίοι βρήκαν ζεστή φιλοξενία αμέσως μετά τον πόλεμο σε σπίτια πολιτών που άνοιξαν για μητέρες με παιδιά.

Ωστόσο, μετά από μια αρχική έκρηξη δημόσιας στήριξης για τους πρόσφυγες, οι πόροι εξαντλούνται και οιΟυκρανοί δυσκολεύονται να βρουν διαμερίσματα και να λάβουν υποστήριξη, καθώς η Πολωνία αντιμετωπίζει κρίση κόστους ζωής και πιέσεις στον προϋπολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα