ΟΗΕ: Έκκληση από το ΣΑ για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν

Το 15μελές όργανο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για το Αφγανιστάν, ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Στιγμιότυπο από την αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.
Στιγμιότυπο από την αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν.
Andrew Kelly via Reuters

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για την εγκαθίδρυση, μέσω διαπραγματεύσεων, νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν που να είναι ”ενωμένη, αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς, περιλαμβανομένης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών″.

Το 15μελές όργανο, το οποίο συνεδρίασε σήμερα για να συζητήσει για το Αφγανιστάν, ζήτησε επίσης τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και των καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν την άμεση, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση.

Την ίδια ώρα Οι δυτικές κυβερνήσεις συζητούν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση στην Καμπούλ, όπου χιλιάδες πολίτες, που θέλουν απεγνωσμένα να φύγουν από το Αφγανιστάν, κατέκλυσαν το αεροδρόμιο, αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα.

Μέρκελ: Φρικτές οι τελευταίες εξειλίξεις στο Αφγανιστάν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν «πικρές, δραματικές και φρικτές».

Η Μέρκελ δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα το βράδυ ότι η «εκπληκτική ταχύτητα» με την οποία κατέλαβαν οι Ταλιμπάν την Καμπούλ είναι ιδιαίτερα πικρή για τα «εκατομμύρια Αφγανούς που υποστήριξαν μια πιο φιλελεύθερη κοινωνία και που υπολόγιζαν την υποστήριξη των δυτικών χωρών όσον αφορά τη δημοκρατία, εκπαίδευση, τα δικαιώματα των γυναικών και οι οποίοι είχαν επίσης επιτύχει σημαντική πρόοδο ».

Η Μέρκελ είπε ότι η εξέλιξη ήταν επίσης πικρή «για τη Γερμανία και τα άλλα συμμαχικά έθνη που πολέμησαν κατά της τρομοκρατίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν για 20 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου».

POOL New via Reuters

Μακρόν: «Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ο παράδεισος των τρομοκρατών που κάποτε ήταν»

«Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να γίνει ο παράδεισος των τρομοκρατών που κάποτε ήταν», τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει πως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρώπη θα ανταποκριθούν έχοντας κοινό σκοπό.

«Αποτελεί πρόκληση για την ειρήνη και τη διεθνή σταθερότητα έναντι ενός κοινού εχθρού. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη να μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, διότι τα συμφέροντά μας είναι κοινά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ.Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία προστατεύει αυτή τη στιγμή τον απεσταλμένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν και ότι παρέχει, επίσης, προστασία στους Αφγανούς συνεργάτες της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη χώρα.

«Πολλά μέλη της αφγανικής κοινωνίας των πολιτών, προασπιστές των δικαιωμάτων, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα υπό απειλή (…). Θα τους υποδεχθούμε, διότι είναι τιμή της Γαλλίας να βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που πολεμούν για την ελευθερία».

Ο Μπόρις Τζόνσον προτίθεται να οργανώσει μια τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προτίθεται να οργανώσει μια τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 προκειμένου να συζητήσουν την επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν, έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο του.
Σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Τζόνσον ανέφερε πως σχεδιάζει να οργανώσει μια διαδικτυακή συνάντηση των μελών της Ομάδας των Eπτά πιο ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη τις επόμενες ημέρες και ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως η Βρετανία και η Γαλλία θα πρέπει να εργαστούν από κοινού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε ένα ενδεχόμενο κοινό ψήφισμα.

«Όλος ο κόσμος, πιστεύω, εξεπλάγη από την ταχύτητα με την οποία οι Ταλιμπάν πήραν την εξουσία στο Αφγανιστάν», παραδέχθηκε λίγο νωρίτερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο.

«Λέμε ξεκάθαρα, με τους εταίρους μας, ότι με κάθε μέσο που διαθέτουμε, θα ζητήσουμε από τους Ταλιμπάν να λογοδοτήσουν», προειδοποίησε ο Ράαμπ.