ΟΗΕ: Στο υψηλότερο επίπεδο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

Προειδοποιήσεις από τη διευθύντρια του UNIDIR.
Reuters

Ο κίνδυνος χρήσης πυρηνικών όπλων βρίσκεται στο υψηλότερό του επίπεδο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε την Τρίτη ειδικός του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για ένα «επείγον» θέμα το οποίο ο κόσμος θα έπρεπε να λάβει πιο σοβαρά.

Η Ρενάτα Ντουάν, διευθύντρια του Ινστιτούτου του ΟΗΕ για Έρευνες πάνω στον Αφοπλισμό (UNIDIR) δήλωσε ότι όλες οι χώρες με πυρηνικά όπλα έχουν σε εξέλιξη προγράμματα εκσυγχρονισμού, και το τοπίο ως προς τον έλεγχο εξοπλισμών μεταβάλλεται, εν μέρει εξαιτίας του στρατηγικού ανταγωνισμού μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Οι παραδοσιακές συνθήκες ελέγχου εξοπλισμών επίσης αποδυναμώνονται λόγω της εμφάνισης νέων τύπων πολέμου, με αυξανόμενη την παρουσία ενόπλων ομάδων και δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και νέων τεχνολογιών που θολώνουν τα όρια μεταξύ της επίθεσης και της άμυνας, όπως είπε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Με τις συνομιλίες περί αφοπλισμών να έχουν βαλτώσει για τις τελευταίες δύο δεκαετίες, 122 χώρες έχουν υπογράψει μια συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, εν μέρει λόγω εκνευρισμού και εν μέρει λόγω αναγνώρισης των κινδύνων, όπως είπε.

«Νομίζω πως είναι πραγματικά μια έκκληση να αναγνωρίσουμε- και αυτό έλειπε κάπως ως προς την κάλυψη των ζητημάτων από τα ΜΜΕ- ότι ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου είναι ιδιαίτερα υψηλός τώρα, και οι κίνδυνοι της χρήσης πυρηνικών όπλων, εξαιτίας κάποιων εκ των παραγόντων που υπέδειξα, είναι υψηλότεροι τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων υποστηρίχθηκε από τη Διεθνή Καμπάνια για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Η συνθήκη μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει τις 23 από τις 50 επικυρώσεις που χρειάζεται για να τεθεί σε ισχύ, από χώρες που περιλαμβάνουν τη Νότια Αφρική, την Αυστρία, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και το Μεξικό. Αντιτίθενται οι ΗΠΑ, η Ρωσία και άλλες χώρες με πυρηνικά όπλα.

Δημοφιλή