Ουκρανικά drones έπληξαν τις στρατιωτικές βάσεις στη Ρωσία. Πώς αλλάζει η γεωγραφία του πολέμου

Και νέο πλήγμα σήμερα στο Κουρσκ. Ο πόλεμος για τον επιτιθέμενο μεταφέρεται στα εδάφη του. Ποιες οι ικανότητες των UAVs που έχει στη διάθεσή του πλέον το Κίεβο.
Maxar Technologies
Maxar Technologies
Maxar Technologies

Ουκρανικά drones ήταν η αιτία των εκρήξεων που σημειώθηκαν την Δευτέρα σε δυο στρατιωτικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο κρατών όπως παραδέχθηκε το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας και ουκρανός αξιωματούχος μιλώντας στους New York Times.

Επίσης σήμερα ουκρανικό UAV, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ο Ρομάν Σταραβόιτ, έπληξε αεροπορική βάση στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας με αποτέλεσμα να πάρει φωτιά δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμων.

«Δεν υπήρξαν απώλειες. Η φωτιά έχει περιοριστεί. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων εργάζονται επιτόπου», ανέφερε ο κ. Σταραβόιτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Τα πλήγματα κυρίως της Δευτέρας, όπως αναφέρουν οι NYT δείχνουν τη «νέα βούληση» του Κιέβου «να μεταφέρει» τον πόλεμο στην καρδιά της Ρωσίας ενώ αλλάζουν την ”γεωγραφία” του πολέμου.

Τα UAV’s ”ταξίδεψαν” πάνω από 480 χλμ ενώ το Κίεβο φαίνεται να αλλάζει την γεωγραφία του πολέμου, αφού υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει drones που με εμβέλεια περίπου 965χλμ.

Απογειώθηκαν από το ουκρανικό έδαφος και κατέστρεψαν τουλάχιστον δύο αεροσκάφη σε μια από τις βάσεις και προκάλεσαν ζημιές σε αρκετά άλλα, σύμφωνα με τους NYT.

Το βράδυ της Δευτέρας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως εξαπολύθηκαν επιθέσεις εναντίον αεροπορικών βάσεων στην κεντρική Ρωσία. «Το καθεστώς του Κιέβου (...) αποπειράθηκε να καταφέρει πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού στην αεροπορική βάση Ντιαγκίλεβα στην περιφέρεια Ριάζαν και στην αεροπορική βάση Ένγκελς στην επαρχία Σαράτοφ».

Σκοπός της ουκρανικής επιχείρησης ήταν να καταστρέψουν «ρωσικά αεροσκάφη μακράς εμβέλειας», που χρησιμοποιούνται στα πλήγματα εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών, κατά την ίδια πηγή.

Πάντα κατά την εκδοχή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αν και τα UAVs αυτά αναχαιτίστηκαν από ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, συντρίμμια τους έπεσαν στις βάσεις, προκαλώντας εκρήξεις, σκοτώνοντας τρεις στρατιωτικούς, τραυματίζοντας άλλους τέσσερις και προκαλώντας «ελαφριές» ζημιές σε δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Πηγές: NYT, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή