Οι άνδρες που βλέπουν ροζ βίντεο έχουν μειωμένη σεξουαλική λειτουργία, οι γυναίκες το αντίθετο

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα.
redhumv via Getty Images

Τα ροζ βίντεο είναι μια ανδροκρατούμενη βιομηχανία που στοχεύει κυρίως στο ανδρικό κοινό. Οι σκηνές συχνά εστιάζουν στην ευχαρίστηση των ανδρών και απεικονίζουν στενά τις γυναίκες ως πρόθυμα αντικείμενα ανδρικής λαγνείας και επιθυμίας.

Ο Νίκολας Σόμετ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο LIVES του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, και ο Ζακ Μπέρεντ, ερευνητής και λέκτορας κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, διεξήγαγαν μια μεγάλη, τριετή μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν τον Φεβρουάριο στο περιοδικό Psychological Medicine.

Διαπίστωσαν ότι η παρακολούθηση ροζ βίντεο σχετίζεται με μειωμένη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες και αυξημένη σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες.

Τον Ιούνιο του 2015, οι Σόμετ και Μπέρεντ εξέτασαν ανώνυμα λίγο περισσότερα από 100.000 άτομα κυρίως από γαλλόφωνες χώρες με μέση ηλικία 21 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις τους, τη σεξουαλική τους λειτουργία και την ικανοποίησή τους, καθώς και πόσο συχνά έβλεπαν ροζ βίντεο. Ζητήθηκε επίσης από αυτά τα άτομα να συμμετάσχουν ξανά στην έρευνα το 2016 και το 2017. Περίπου το ένα πέμπτο των αρχικών συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν το 2016 και το 2017.

Εξετάζοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι από τους άνδρες ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν ροζ βίντεο, τόσο χαμηλότερα βαθμολόγησαν τη σεξουαλική τους ικανότητα και τη σεξουαλική τους λειτουργία, όπως καθορίζεται από παράγοντες όπως η επιθυμία, η διέγερση και η ικανότητα επίτευξης οργασμού.

Η κατάσταση ήταν αισθητά αντίστροφη για τις γυναίκες. Οι γυναίκες που παρακολουθούσαν περισσότερα ροζ βίντεο ανέφεραν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανότητα και λειτουργικότητα σε σύγκριση με τις γυναίκες που παρακολουθούσαν λιγότερο.

.
.
Sommet and Berent / Psychological Medicine

Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτά τα αποτελέσματα. Για αρχή, άνδρες και γυναίκες μπορεί να παρακολουθούν διαφορετικού είδους ροζ βίντεο. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες βλέπουν πιο σκληρά ροζ βίντεο από τις γυναίκες.

Οι άνδρες τείνουν επίσης να βλέπουν περισσότερα ροζ βίντεο από τις γυναίκες. Στην απάντηση «Πολύ συχνά» για έναν άνδρα μπορεί να σημαίνει ότι βλέπει ροζ βίντεο κάθε μέρα, ενώ για μια γυναίκα μπορεί να σημαίνει ότι παρακολουθεί μία με δύο φορές την εβδομάδα. Η καθημερινή «κατανάλωση» πορνό θα μπορούσε σίγουρα να αποσπά την προσοχή και να παρεμποδίσει το σεξ.

Τέλος, ενώ η κοινωνία τείνει να ενθαρρύνει σιωπηρά τα έφηβα αγόρια και τους νεαρούς άντρες να είναι «άτακτοι» και να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους, τα έφηβα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες «πρέπει» να είναι πιο «αγνές» ως προς τους άνδρες όσον αφορά το σεξ. Για τις νεαρές γυναίκες, τα ροζ βίντεο θα μπορούσαν να βοηθήσουν να «σπάσουν» αυτές οι πολιτιστικές αλυσίδες, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή τους και διδάσκοντάς τους πώς να δίνουν προτεραιότητα στη δική τους σεξουαλική ευχαρίστηση.

Μέχρι να ενηλικιωθούν, περίπου το 84,4% των Αμερικανών ανδρών και το 57% των γυναικών έχουν δει ροζ βίντεο.

«Συνεπώς, οι άνδρες που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα και επιλέγουν να σταματήσουν να βλέπουν ροζ βίντεο βιώσουν μόνο οριακές βελτιώσεις στη σεξουαλική τους ζωή», αναφέρουν οι Σόμετ και Μπέρεντ.

Πηγή: Bigthink

Popular in the Community